InstagramFacebookYoutube
Tréning

Máte problémy s kolenami? Skúste tieto cviky

22. 1. 2024
Máte problémy s kolenami? Skúste tieto cviky
Nájsť tie správne cviky môže byť náročné, ak vás trápia problémy s kolenami. Cviky, ako sú drepy, môžu vaše problémy ešte zhoršiť. Existujú však cviky, ktoré sú k vašim kolenám prívetivé a pomáhajú znižovať ich bolesť.

Bolesť kolien ovplyvňuje milióny ľudí na celom svete. Starať sa o ne je dôležité, aby ste zlepšili svoju kvalitu života a mohli vykonávať športové aktivity. Niekedy pritom bolesť nespôsobujú zranenia samotných kolien, ale nesprávne zarovnanie bedier či slabé svaly, ako sú hamstringy a sedacie svaly.

Napraviť túto nerovnováhu a posilniť spomínané svaly vám pomôžu aj cviky, na ktoré poukázal Jason Kelly zo Stack. Rozdelil ich na dve skupiny – 1. statické cviky na posilnenie kolena a strečing, 2. cviky na posilnenie kolien.

Článok pokračuje pod reklamou


Prvá skupina slúži na posilnenie kolenného kĺbu a zlepšenie flexibility svalov okolo neho. Napätie vytvorené statickými cvikmi tiež viac prospieva väzivám, ako silový tréning. Svaly pritom najlepšie reagujú na strečing, ak je natiahnutie svalu udržované aspoň sedem sekúnd. Pre toto všetko vás izometrické cviky môžu zbaviť bolesti.

Do tejto skupiny patria naťahovanie vnútornej časti stehien v stoji, naťahovanie hamstringov jednou nohou, strečing lýtok, panvový most na podlahe alebo lavičke či strečing v pozícii výpadu. Pri ňom je dôležití, aby koleno prednej nohy zostalo nad chodidlom v 90-stupňovom uhle.

Druha skupina cvikov je tvorená klasickými výpadmi, mŕtvymi ťahmi na jednej nohe, wall-sit, drepmi s dosedom na lavičku, polovičnými drepmi (horná polovica pohybu), zdvíhanie panvy s nohami na lavičke (preciťovať treba hamstringy).

Tieto cviky slúžia na posilnenie svalov okolo kolena, ktoré samotné koleno ochraňujú. Dôležité je však zamerať svoju pozornosť aj na posilnenie hamstrignov a sedacích svalov, aby sa vybudoval svalový balans – ten je rovnako dôležitý ako sila. Posilňovanie zadku pritom pomáha k lepšiemu zarovnanie bedier, ktoré môže eliminovať aj bolesť kolien.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist