Tak ako mnoho ľudí miluje chuť kávy a mnohí ju zase radi nemajú, taký bude asi prístup k chuti kávy s olivovým olejom. Prekvapivo sa však k sebe obe zložky hodia. Podstatné však je, čo vám prinášajú.
Extra panenský olivový olej podporuje činnosť mozgu, prospieva kĺbom, posilňuje srdcovocievne zdravie, redukuje hladinu cholesterolu a znižuje krvný tlak, ako aj bojuje proti zápalom.
Aj káva zase sama o sebe prináša niekoľko prínosov. Okrem dodávanie energie podporuje pozornosť, koncentráciu, mentálnu činnosť a bojuje proti depresii zlepšovaním nálady. Tiež sa predpokladá, že znižuje riziko mŕtvice, demencie či niektorých druhov rakoviny (vrátane pŕs, pečene či mozgu).
Kombináciou kávy a olivového oleja tak získame aj kombináciu ich prínosov. Nie je preukázané, že by navzájom svoje prínosy zvýrazňovali, ale aj tak je to výhra pre tých, čo predtým nečerpali výhody olivového oleja.
Jedna veľká šálka kávy s polievkovou lyžicou olivového oleja vytvoria bohatšiu a krémovejšiu textúru nápoja a pre väčšinu ľudí nebude žiadnym zdravotným rizikom. Samozrejme, pri pití tohto nápoja je dôležitá aj miera.
Hoci je olivový olej zdrojom dobrých tukov, stále je na tuky veľmi bohatý a ruka v ruke s tým ide aj vysoký obsah kalórií. Jedna polievková lyžica ich obsahuje až 120, čo nie je množstvo, aké by všetci ľudia potrebovali.
Svoje mínusy má aj samotná káva. Asi štyri šálky denne sú množstvo, ktoré možno brať za bezpečné. U tehotných žien klesá na polovicu. Ide najmä o obsah kofeínu, ktorý môže viesť k nespavosti, triaške, bolesti hlavy či poklesu duševného zdravia.
Pozri aj: Sóda bikarbóna v káve: 3 dôvody, prečo ich spojiť dokopy
Čítať ďalší článok:
Prečo nie je dobré kardio ako zahrievanie pred posilňovaním? Zdieľať na Facebooku