InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sóda bikarbóna v káve: 3 dôvody, prečo ich spojiť dokopy

17. 2. 2023
Sóda bikarbóna v káve: 3 dôvody, prečo ich spojiť dokopy
Aj keby kávu pijete pravidelne a už dlho, je možné, že ste sa ešte nestretli s tým, aby ste si do nej okrem sladidla či smotany pridávali sódu bikarbónu. Na prvý pohľad to môže vyzerať ako zvláštna kombinácia, no má svoje prínosy.

Káva je kyslý nápoj s pH od 4,8 do 5,1. To má svoje dôsledky. Na druhú stranu, sóda bikarbóna je zásaditá s pH okolo 8. Spolu tak vedia vytvoriť dobrý pár, pri ktorý sa kyslosť a zásaditosť zneutralizujú. A to pre vás môže byť užitočné z troch dôvodov.

Predchádza páleniu záhy

Ak konzumujete kávu pravidelne, určite ste si už všimli, že vás niekedy po nej páli záha. Najčastejšie to spôsobujú lacnejšie druhy káv alebo kávy, ktorých zrná sú stredne pražené. Všetko to spôsobuje kyslosť, ktorú zneutralizujeme sódou bikarbónou. Tá sa ako riešenie pálenia záhy, ktoré spôsobí napríklad strava, používa bežne aj v kombinácii s čistou vodou.

Článok pokračuje pod reklamou


Niektorým ľuďom pálenie záhy spôsobuje aj reflux pažeráka, čo je porucha trávenia, pri ktorej sa žalúdočné šťavy dostávajú späť zo žalúdka do pažeráka. Káva takýmto ľuďom živor neuľahčí. Káva so sódou bikarbónou im však také problémy spôsobovať nebude. Len štvrtina lyžičky sódy v káve dokáže zabrániť problémom aj u ľudí, ktorí majú žalúdočné vredy.

Pomáha pri bolesti brucha

Ľudia s citlivým žalúdkom môžu pociťovať pri pití kávy bolesti brucha. Je to celkom bežný problém ľudí, ktorí majú určite problémy s trávením. Aj šálka espressa ich dokáže potrápiť. Aby ste sa tomu vyhli rýchlo a pohodlne, stačí do kávy pridať trochu sódy bikarbóny. Budete si tak môcť vychutnať váš obľúbený nápoj bez toho, aby ste museli trpieť bolesťami brucha.

Môže zlepšiť chuť kávy

Nie každému vyhovuje horká chuť kávy a nie každý je zástancom jej dochucovanie cukrom, či už je to len z osobnej preferencie alebo snahy obmedziť kalorický príjem. Sóda bikarbóna však dokáže horkosť kávy zjemniť a nápoj je teda pri pití „jemnejší“. Netreba však do nej dávať viac ako štipku sódy, pretože ak to s jej množstvom preženiete, chuť bude skôr trpieť. Treba ju vyžívať s citom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist