InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Päť overených doplnkov výživy na chudnutie

7. 2. 2024
Päť overených doplnkov výživy na chudnutie
Keď skombinujeme poriadny tréning a správny prístup k výžive s konzistentnosťou, budeme vedieť dosiahnuť akýkoľvek cieľ, vrátane chudnutia. Je tu však ešte možnosť, ako spaľovanie tukov ešte zefektívniť – využitím doplnkov výživy.

Roger Lockridge z magazínu Muscle and Strength priniesol prehľad piatich doplnkov výživy, ktorých pozitívny účinok na chudnutie bol preukázaný aj vedeckými štúdiami.

L-karnitín

Ide o jednu z 20 aminokyselín, ktoré tvoria bielkoviny a zároveň jednu z deviatich esenciálnych. Nájdeme ju v mäse či mlieku, no efektívnejšie je prijímať ju ako suplement, ak ju chceme využiť na podporu chudnutia. Efekty nie sú výrazné, ale dávka od 500 miligramov denne zefektívňuje proces chudnutia.

Článok pokračuje pod reklamou


Kofeín

Kofeín je jednou z najpopulárnejších zložiek spaľovačov tukov a to z dobrého dôvodu – dodáva vám energiu, vďaka čomu dokážete trénovať intenzívnejšie a dlhšie, a zrýchľuje metabolizmus, vďaka čomu sa budú tuky odbúravať rýchlejšie. Stačí užiť už 100 mg pred tréningom. Získať sa dá aj z obyčajnej kávy.

5-HTP

Nepomôže vám v posilňovni ani počas kardio tréningu, no chudnutie vie podporiť v čase večere. Pri chudnutí sa zvyšuje produkcia hormónov, ktoré vyvolávajú pocity hladu. Tento hlad môže naštrbiť proces chudnutia u mnohých ľudí, ktorí často podľahnú pokušeniu práve večer. Už štúdia v roku 1998 pritom ukázala, že 5-http v dávke 750 mg vedie k obmedzeniu príjmu sacharidov a tukov, čím prispieva k chudnutiu.

Proteín

Hoci nie je kategorizovaný ako spaľovač tuku, aj proteín je veľkým faktorom v tom, koľko hmotnosti schudnete. Pomáha totiž budovať svalovú hmotu a čím jej máte viac, tým rýchlejší je váš metabolizmus a tým rýchlejšie dokážete spaľovať tuky. Bielkoviny vás zároveň pomáhajú nasýtiť. Denne by ste im mali prijať aspoň gram na kilogram hmotnosti, preto sa hodia aj doplnky výživy.

Zázvor

Vedci analyzovali 14 výskumov a zistili, že jeden až tri gramy zázvoru denne nepomáhajú len redukovať telesnú hmotnosť, ale aj pomer pásu k bedrám. Môžete piť zázvorový čas, no suplementy sú efektívnejším a najjednoduchším spôsobom jeho konzistentného príjmu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist