InstagramFacebookYoutube
Výživa

Začnite svoj deň správne: Týchto 7 pokrmov si ako raňajky nedávajte

26. 4. 2024
Začnite svoj deň správne: Týchto 7 pokrmov si ako raňajky nedávajte
Konzumácia zdravých raňajok je dôležitá pre vaše zdravie. Ak vykročíte do dňa tou správnou nohou, budete mať viac energie, budete sýtejší a zlepšíte svoje zdravie. Nasledujúcich sedem jedál sa však za tú správnu nohu nepovažuje.

Ak svoj deň nechcete začať zle, mali by ste sa vyhnúť pokrmom, ktoré spôsobujú vo vašom tele zápaly. Chronický zápal je totiž spojený so zvýšeným rizikom cukrovky, srdcovocievnych ochorení či mŕtvice. Za príklad jedál, ktorým by ste sa mali vyhnúť, uvádzame tieto:

Sladené cereálie – obľúbená voľba mnohých ľudí, najmä detí. Väčšina sladených cereálií však obsahuje veľa jednoduchých sacharidov a pridaných cukrov, ktoré rapídne pozdvihnú hladinu cukru v krvi. Tá je spojená so zvýšením zápalov.

Článok pokračuje pod reklamou


Ochutená instantná ovsená kaša – ak si myslíte, že lepšou alternatívou ako cereálie sú ovsené vločky, nemýlite sa. Dajte si však pozor na ochutenú instantnú ovsenú kašu, ktorá je zradná v tom, že obsahuje pridané cukry. Preto si kašu urobte vlastnú. Nie je to až také zložité.

Muffiny – ak máte radi ráno sladké, muffiny alebo šišky potešia vaše chúťky, ale telo sa vám nepoďakuje. Obsahujú látky, ktoré stimulujú zápaly, vrátane pridaného cukru a nasýtených tukov. Nehovoriac o múke.

Biele pečivo – z múky je zložené aj biele pečivo. Pre svoju chuť a prispôsobivosť je obľúbeným pokrmom, no veľmi rýchlo sa trávi, vďaka čomu budete o hodinu až dve znova hladní. Biela múka zároveň stimuluje zápaly. Preto je vhodná voliť skôr celozrnné pečivo.

Spracované červené mäso – párky, slanina či klobásky patria tiež medzi potraviny, ktoré nájdeme medzi raňajkovými jedlami. Sú chutné, no vášmu telu nerobia žiadnu službu. Obsahujú látky spojené s vysokou úrovňou zápalov, ktoré môžu viesť k rôznym chronickým ochoreniam i k rakovine. Nechajte si ich preto radšej na výnimočné udalosti.

Palacinky a lievance – osoby, ktoré majú radi sladké raňajky, by sa mali zamyslieť nad tým, či tie palacinky stoja za to. Ide totiž o koncentrovanú zmes múky a cukru, ktorá často nemá dostatok bielkovín a vlákniny, aby to vykompenzovali. Ešte horšie sú sirupy, šľahačka či nátierky, ktoré si na ne dávame. Raz za čas nevadia, ale pravidelné konzumovanie nie je dobré.

Ochutené latte – nie je nezvyčajné, že si ráno doprajete kávu. Niektorí ľudia však vsadia na ochutené druh káv, ktoré obsahujú veľa cukru, čím otočia protizápalové účinky čiernej kávy a k zápalom budú prispievať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist