InstagramFacebookYoutube
Tréning

Udržte si silu celoživotne: Týchto 5 cvikov by ste mali cvičiť pravidelne

29. 4. 2024
Udržte si silu celoživotne: Týchto 5 cvikov by ste mali cvičiť pravidelne
Nemusíte si komplikovať život hľadaním prevratných cvikov alebo precvičovaním ich nadmerného počtu. Ak chcete budovať svoje telo udržateľne, postačia vám k tomu staré, osvedčené cviky. A nemusí ich byť ani veľa – stačí ich päť.

Nasledujúca pätica cvikov v sebe kombinuje tlaky, ťahy, príťahy, vis a drep. Všetky sa dajú cvičiť bez potreby činky – buď stačí váha tela alebo sa dá využiť iné bremeno. Nepotrebujete pri nich veľký odpor, stačí ich len cvičiť pravidelne. O ktoré cviky ide?

Mŕtve ťahy – tento pohyb robíme vždy, keď dvíhame niečo zo zeme. Zdokonalenie sa v ňom obmedzí zranenia, ktoré môžeme utrpieť pri bežných životných situáciách, preto sú aj mŕtve ťahy funkčným cvikom. Pri ich precvičovaní sú aktivované významné svaly v dolnej i hornej časti tela.

Článok pokračuje pod reklamou


Kľuky – kľuky sú podceňované, ale s korektnou technikou sú lepšie a bezpečnejšie, než populárne benčpres. Umožnia vám vybudovať silný hrudník a stred tela, precvičia aj ramená a ruky. Prospejú aj vášmu držaniu tela.

Zhyby – jeden z najefektívnejších cvikov v protiváhe kľukov sú zhyby, ktoré budujú ťahovú silu a umožňujú vám vydržať dlhšie vo vise. Cvik je to náročný, pretože musíte k hrazde priťahovať váhu celého tela, no s trpezlivosťou pri ňom budete napredovať. Určite mu musíte dôverovať.

Drepy – bežné drepy sú asi najlepším cvikom na rozvoj sily nôh a môžete ich robiť prakticky všade a aj bez náčinia. Dobrá technika vám umožní zlepšiť aj mobilitu bedier a kolien. Ľahšie tak pre vás budú aj aktivity v bežnom živote. Sila vychádza z nôh.

Príťahy v predklone – tento cvik môžete robiť s činkami aj s hocakým iným bremenom. Opäť ním zlepšujete ťahovú silu, ale zlepšujete aj držanie svojho tela. Ak sa budete koncentrovať na precítenie pohybu a svalov, nemusíte pri nich využívať ani ťažké váhy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist