InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Prečo je pre niektorých ľudí ťažšie budovať svaly ako pre iných?

28. 4. 2024
Prečo je pre niektorých ľudí ťažšie budovať svaly ako pre iných?
Každý môže ťažiť prínosy z posilňovania, či už ide o obmedzenie redukcie svalovej hmoty pri starnutí alebo zjednodušenie niektorých fyzických aktivít v bežnom živote. Ak však chcete aj dobre vyzerať, budete chcieť, aby ste vám svaly rástli čo najrýchlejšie. Prečo by sa vám to však nemuselo dariť tak rýchlo, ako niekomu inému?

K svalovému rastu dochádza pomocou proteínovej syntézy, keď bunky v svaloch vytvárajú nové svaly rýchlejšie, ako ubúdajú tie staré. Posilňovanie alebo iné fyzicky namáhavé aktivity podporujú syntézu a počas cvičenia môže dôjsť aj k mikro poškodeniam v svaloch, čo tiež podporuje svalový rast.

Ak však na cvičenie nie ste zvyknutí alebo cvičíte príliš intenzívne, dochádza k príliš veľkému poškodeniu a veľké množstvo syntézy bude venované obnove poškodených svalových vlákien a zbaveniu sa zápalu, ako k budovaniu nový vlákien. Maximalizovať stimuláciu a minimalizovať poškodenia viete vtedy, ak sa koncentrujete na koncentrický fázu opakovania viac ako na excentrickú.

Článok pokračuje pod reklamou


Prečo však niektorí ľudia môžu vidieť výsledky rýchlejšie, ak by ste aj cvičili rovnako?

V prvom rade je tu faktor genetiky. Každý človek má zmes dvoch typov svalových vlákien, ktoré rôzne druhy cvikov stimulujú inak. Rýchle svalové vlákna sa využívajú pri silnejších, explozívnych pohyboch, kým pomalé pri vytrvalostnejších. Tie rýchle naberajú na objemoch rýchlejšie, takže pokiaľ ich má niektorý človek viac, budú mu aj rýchlejšie rásť svaly.

Potenciálnym genetickým faktorom sú aj ribozómy. Ide o molekuly, ktoré syntetizujú proteíny. Ľudia môžu mať rôzne typy a množstvá ribozómov, čo ovplyvňuje aj ich potenciál rýchlosti svalového rastu.

Taktiež je pri budovaní svalov jasný rozdiel medzi pohlaviami. Muži budujú svaly rýchlejšie a do väčšej miery, pretože v sebe majú viac testosterónu. Mužský pohlavný hormón potom robí aj rozdiely medzi mužmi v rôznych vekových kategóriách – mladší muž môže budovať svaly rýchlejšie ako starší.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist