Jedna hrsť pistácií, čo je asi 28 gramov, obsahuje 163 kalórií, 5 gramov bielkovín a 13 gramov tukov. Také množstvo kalórií a tukov v takom malom množstve jedla u mnohých spôsobí, že si radšej vyberú pukance. Tým sa však oberajú o prínosy pistácií pre zdravie i pre chudnutie. Obsahujú totiž zdravé tuky, ktoré pomáhajú s oxidáciou podkožného tuku.
Beth Bradfordová z Health Digests poukázala na štúdiu z roku 2014, ktorá prišla na to, že ľudia s metabolickým syndrómom mali užší pás, keď súčasťou ich diéty boli pistácie, v porovnaní s kontrolnou skupinou. Okrem toho sa znížila hladina ich celkového i zlého cholesterolu a zvýšila hladina adiponektínu, ktorého nízka hladina môže viesť až k cukrovke druhého typu.
Ďalšia štúdia, z roku 2020, zahŕňala 30 žien, ktoré počas dopoludnia jedli 44 gramov pistácií bez toho, aby museli upraviť svoj príjem kalórií. Mali jesť to, čo vždy, len k tomu navyše pridať pistácie. Ďalších 30 žien tvorilo kontrolnú skupinu. A hoci pistácie neviedli k chudnutiu, ženy sa cítili sýtejšie a robili lepšie rozhodnutia v strave, vďaka čomu si zlepšovali aj svoje zdravie. A nič nepribrali.
Pistácie môžu podľa štúdie z roku 2014 viesť aj k lepšiemu manažmentu krvného cukru. Ľudia, ktorý jedli 25 gramov pistácii dvakrát denne, mali v porovnaní s kontrolnou skupinou nižšiu hladinu HbA1c a krvnej glukózy.
Tento druh orechov obsahuje olejové a linolové mastné kyseliny, ktoré sú zdravými mononenasýtenými tukmi. Môžu teda obmedzovať zápaly a oxidačný stres, popritom tiež zlepšovať črevnú mikroflóru. Tá ovplyvňuje aj schopnosť chudnúť.
Čítať ďalší článok:
Toto je skutočný spôsob, ako vybudovať svalnatý hrudník Zdieľať na Facebooku