InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako môže pridanie pistácií do vašej diéty pomôcť s chudnutím?

24. 5. 2024
Ako môže pridanie pistácií do vašej diéty pomôcť s chudnutím?
Orechy vo všeobecnosti sú postrachom pre mnohých ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Bežne sa nimi prejeme, čo vzhľadom na ich vysoký obsah kalórií nie je ideálne v čase, keď sa snažíme dosahovať kalorický deficit. Mohli by však byť pistácie pri chudnutí v skutočnosti prínosom?

Jedna hrsť pistácií, čo je asi 28 gramov, obsahuje 163 kalórií, 5 gramov bielkovín a 13 gramov tukov. Také množstvo kalórií a tukov v takom malom množstve jedla u mnohých spôsobí, že si radšej vyberú pukance. Tým sa však oberajú o prínosy pistácií pre zdravie i pre chudnutie. Obsahujú totiž zdravé tuky, ktoré pomáhajú s oxidáciou podkožného tuku.

Beth Bradfordová z Health Digests poukázala na štúdiu z roku 2014, ktorá prišla na to, že ľudia s metabolickým syndrómom mali užší pás, keď súčasťou ich diéty boli pistácie, v porovnaní s kontrolnou skupinou. Okrem toho sa znížila hladina ich celkového i zlého cholesterolu a zvýšila hladina adiponektínu, ktorého nízka hladina môže viesť až k cukrovke druhého typu.

Článok pokračuje pod reklamou


Ďalšia štúdia, z roku 2020, zahŕňala 30 žien, ktoré počas dopoludnia jedli 44 gramov pistácií bez toho, aby museli upraviť svoj príjem kalórií. Mali jesť to, čo vždy, len k tomu navyše pridať pistácie. Ďalších 30 žien tvorilo kontrolnú skupinu. A hoci pistácie neviedli k chudnutiu, ženy sa cítili sýtejšie a robili lepšie rozhodnutia v strave, vďaka čomu si zlepšovali aj svoje zdravie. A nič nepribrali.

Pistácie môžu podľa štúdie z roku 2014 viesť aj k lepšiemu manažmentu krvného cukru. Ľudia, ktorý jedli 25 gramov pistácii dvakrát denne, mali v porovnaní s kontrolnou skupinou nižšiu hladinu HbA1c a krvnej glukózy.

Tento druh orechov obsahuje olejové a linolové mastné kyseliny, ktoré sú zdravými mononenasýtenými tukmi. Môžu teda obmedzovať zápaly a oxidačný stres, popritom tiež zlepšovať črevnú mikroflóru. Tá ovplyvňuje aj schopnosť chudnúť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist