Antioxidanty sú vitamíny a minerály, ktoré chránia naše telá od poškodení spôsobených voľnými radikálmi, ktorých molekuly útočia na zdravé bundy a dokážu oslabiť imunitný systém. Niektoré výskumy tiež ukazujú, že voľné radikály prispievajú k rozvoju rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, poškodení mozgu a podobne.
Antioxidanty môžeme nájsť v určitých jedlách i doplnkoch výživy. odporúčame prirodzené zdroje a ak chcete voliť suplementy, najskôr ich príjem konzultujte s doktorom, pretože sa môžu dostať do interakcie s inými liekmi a ich nadbytočný príjem má nepriaznivé vplyv na telo.
A kým prebytočný príjem vitamínov a minerálov môže byť zlý, antioxidanty nám môžu poskytnú veľa výhod, ako napríklad sedem tu spomenutých:
1. ANTIOXIDANTY PODPORUJÚ FUNKCIU MOZGU - konzumácia doplnkov s obrancom vitamínov C a E vedie k zlepšeniu kognitívnych funkcií a znižuje riziko vzniku demencie. Oba vitamíny nájdeme v dostatočnom množstve aj v niektorých jedlách. Vitamín C predovšetkým v citrusových plodoch, brokolici, paprike, petržlene či papáji. Vitamín E je hlavne v šaláte, slnečnicových semiačkach, avokádach či arašidovom masle.
2. ANTIOXIDANTY ZNIŽUJÚ OXIDATÍVNY STRES - oxidatívny stres je poruchou pri nevyrovnanosti voľných radikálov a obranných látok v podobe antioxidantov. Môže potom viesť k vzniku cukrovky či Alzheimerovej choroby. Pravidelná konzumácia jedál bohatých na antioxidanty ho znižuje.
3. ANTIOXIDANTY POMÁHAJÚ S RASTOM VLASOV - antioxidanty môžu zlepšiť rast vlasov, pretože pomáhajú udržiavať úroveň kolagénu a chránia bunky v krvi na temene hlavy, čím vytvárajú pozitívne prostredie pre rast vlasov. Na to pomáha hlavne vitamín C.
4. ANTIOXIDANTY UDRŽUJÚ ZDRAVÚ POKOŽKU - výskumy ukazujú, že flavonoidy v zelenom čaji a v tmavej čokoláde dokážu chrániť pokožku pred zápalom a rakovinou.
5. ANTIOXIDANTY UDRŽUJÚ V PORIADKU ZRAK - kombinácia vitamínu C, vitamín E a beta-karoténu sa javí ako prevencia voči vážnym problémom so zrakom, ktorú súvisia so starnutím. Beta-karotén nájdeme hlavne v sladkých zemiakoch, mrkve a zelenej listovej zelenine. Zrak chráni aj luteín, ktorý sa nachádza v keli a špenáte.
6. ANTIOXIDANTY POMÁHAJÚ PĽÚCAM - jedna štúdia, ktorej sa zúčastnilo 1600 subjektov, dokázala, že čím viac sa v krvi nachádzalo antioxidantov, tým lepšie fungovali človeku pľúca. Najlepšie sú pre ne vitamín E a beta-kryptoxantín, ktorú môžeme nájsť v mandliach, slnečnicových semiačkach, varenom špenáte či sušených marhuliach.
7. ANTIOXIDANTY BOJUJÚ PROTI RAKOVINE - niektoré výskumy demonštrujú, že určité antioxidanty môžu spomaliť alebo predísť rozvoju rakoviny. Sú totiž prirodzeným nepriateľom spomínaných voľných radikálov.
Ako ich získať?
Aby ste získali dostatok antioxidantov prirodzenou cestou, musíte konzumovať v prvom rade veľa ovocia a zeleniny. K tomu treba pripísať orechy a strukoviny. Jedlá, ktoré majú veľa antioxidantov sú zvyčajne sýtej farby. Ide napríklad od čučoriedky, černice, maliny, jahody, brusnice, slivky, hrušky, jablká, artičoky, červený šalát, červenú kapustu, sladké zemiaky, vlašské orechy, pistácie, mandle a dokonca aj o tmavú čokoládu. ?Čítať ďalší článok:
Skvelý cvik pre tých, čo celý deň presedia za počítačom Zdieľať na Facebooku