Nemali by ste zo stravy celé zrná vyradiť, pretože sa pripravíte o mnoho zdravotných výhod. Majú veľký obsah vlákniny, nízky obsah tukov a pravidelnou konzumáciou znižujú rizika srdcovocievnych chorôb, cukrovky a určitých druhov rakoviny. Navyše vás zasýtia a dodajú energiu.
Tu sú tri obilniny, ktoré vám prinesú tieto prospešné vlastnosti a pritom neobsahujú lepok:
Quinea
Quinoa v skutočnosti nie je obilnina, je to pseudo zrno. Toto semeno je však veľmi dobrá náhrada pravých celých zŕn. Nie len, že je bezlepková, ale obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny v perfektnom balanse s komplexnými sacharidmi, čo z nej robí vynikajúce jedlo alebo prílohu. Môže byť pripravovaná na sladko i na slano, na raňajky i večeru a dá sa využívať ako ingrediencia do mnohých obľúbených jedál, ako sú napríklad palacinky a rôzne kaše.Pohánka
Pohánka je zaraďovaná medzi obilniny a jej plodom semeno, čo z nej robí bezlepkovú náhradu mnohých zŕn. Je dobrá pre vaše srdce a obsahuje veľa vlákniny, ako aj množstvo antioxidantov. Známa je pohánková múka, ktorá sa perfektné hodí na prípravu palaciniek alebo koláčov a chleba, v ktorom nenájdete lepok. Takisto ju môžete pridávať do polievok alebo kaší.Hnedá ryža
Okrem toho, že je plná vlákniny, hnedá ryža je aj excelentným zdrojom mangánu a dobrám zdrojom selénu, fosforu, medi, horčíka a niacínu. Ryža je jedným z najpopulárnejších jedál na svete, ale hnedá je podstatne výživnejšia ako biela, pretože neprechádza takou úpravou. Navyše, neobsahuje lepok.Letný režim, pôvodne z 10.06.2014.
Čítať ďalší článok:
Prší? Vyskúšajte tento dvanásťminútový kardio tréning Zdieľať na Facebooku