Všetky spoločnosti, ktoré proteíny vyrábajú, tvrdia, že ho máte užívať v objemovke i v rysovačke. Konzumovať ho teda môžete aj vtedy, kedy sa snažíte hmotu nabrať, i vtedy, keď sa snažíte spáliť tuky. Pre niekoho by sa tu mohol črtať rozpor.
Vo všeobecnosti platí, že srvátkové proteíny sú vyrobené z mliečnej srvátky, teda odpadu pri výrobe syra, a majú niekoľko preukázaných výhod – môžu podporiť imunitný systém, dokážu redukovať hlad a vplývajú na rast sily a svalnatosti.
A napriek tomu sa ho niektorí ľudia boja konzumovať práve z obavy, že priberú. Že pri jeho konzumácii ľudovo povedané stlstnú. A to je dobrá otázka pre začiatočníkov, ktorý by si mali byť istý tým, čo robia. Aké je odpoveď?
Napriek tomu, že sa proteín využíva aj pri budovaní hmoty, nemusíte sa ho báť zaradiť aj do obdobia, kedy sa snažíte zbaviť nadbytočného tuku. Je však dôležité poznamenať, že rovnako ako každé jedlo, aj on obsahuje kalórie z bielkovín, sacharidov a tukov. Ak to s nimi preženiete, naozaj môžete aj pribrať.
Dôležité je však kontrolovať si denný príjem kalórií, do ktorého sa započítava aj energia prijatá z doplnkov výživy. Ak sa snažíte chudnúť, mal by byť príjem nižší ako je energicky výdaj. Ak teda máte problém s rysovaním, neviňte za to proteín. Ten je len jednou zložkou kalorického príjmu.
A okrem toho, srvátkový proteín má aj ďalšie preukázané výhody pre tých, ktorým ide o chudnutie. Podporuje totiž spaľovanie tukov a urýchlenie proteínového metabolizmu. Takisto zvyšuje hladinu serotonínu, vďaka čomu má jedinec pod väčšou kontrolou hlad a vyhne sa prejedaniu.
Letný režim, pôvodne z 12.11.2014.
Čítať ďalší článok:
Tri obilniny bez lepku a s prospešnými vlastnosťami Zdieľať na Facebooku