InstagramFacebookYoutube
Výživa

Štyri fakty o vajciach, ktoré tvoria pochybnosti

03. apríla 2015
Štyri fakty o vajciach, ktoré tvoria pochybnosti
Vajcia. Sú z nutričného užitočné, ale napriek tomu v radoch množstva ľudí vytvárajú rôzne pochybnosti. V tomto článku sme sa zamerali na štyri tvrdenia, ktoré môžu úplne zbytočne vplývať na ich nesprávne vnímanie.

Formou otázok a odpovedí sa dozviete, čo je faktom v prípade konzumácie vajec. Naozaj sa ich oplatí konzumovať surové? Je žĺtok taký zlý? Mali by sa im vegetariáni strániť a sú hrozbou vtáčej chrípky? Čítajte ďalej a dozviete sa.

1. Je dobré konzumovať vajcia surové?
Filmy často ukazujú športovcov, ako do seba nahádžu pohár surových vajec. Nikdy by ste ich však nemali napodobňovať. Varením vajec neprídete o ich prospešné účinky a uistite sa, že neprijmete nakazené vajce, ktoré by vám mohlo spôsobiť niekoľko komplikácií. Najrozšírenejšia je salmonelóza, ktorá vám môže narobiť vážne problémy až na týždeň. Dokonca je až 25% šanca, že konzumáciou surového vajcia prijmete aj baktérie Salmonella Enterica.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Mali by sme sa vyhýbať žĺtkom?
Nie. Mnoho ľudí žĺtka vyhadzuje a konzumuje len vaječné bielka. Žĺtka sú pritom najvýživnejšie časti vajcia. Obsahujú bielkoviny, vitamíny, minerály a dobré tuky. A čo cholesterol? Áno, obsahujú ho, ale nepredstavuje žiadnu hrozbu zo zdravotného hľadiska. Nemení sa totiž na ľudský telesný cholesterol. Zdravý pomer nasýtených a nenasýtených tukov sa zároveň stará o to, že žĺtku nie je hrozbou pre srdcovocievne zdravie. Jeho mínusom je tak len vyšší počet kalórií, čo by mali zohľadňovať ľudia v diéte. Úplne sa mu však vyhýbať nemusia ani oni.

3. Sú vajcia aj pre vegetariánov?
Sliepky majú jednodňovú ovuláciu. Znášajú teda vajce každých 24 až 26 hodín. Ak nie sú znesené vajcia konštantne zahrievané, nikdy sa z nich nevyvinú kuriatka. Ak nie sú konzumované, vajcia sa do troch týždňov od znesenia skazia. Preto je možno považovať vajcia za jedlo vhodné pre vegetariánov.

4. Môžu vajcia spôsobiť vtáčiu chrípku?
Vtáčia chrípka sa nešíri konzumáciou správne uvarených vajec. Dokonca aj keby boli infikované, varenie zabráni tomu, aby ste sa nakazili. Aj keď sa teda vyskytne vtáčia chrípka, netreba sa báť konzumovať vajcia či hydinové mäso. Dôležité je vtedy venovať zvýšenú pozornosť hygiene, ak pracujete v chove so sliepkami alebo vajcami.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist