InstagramFacebookYoutube
Tréning

Techniky budovania svalov, o ktorých ste možno nepočuli

08. októbra 2015
Techniky budovania svalov, o ktorých ste možno nepočuli
Ak chcete vybudovať ešte viac svalov, ako sa vám doteraz podarilo, a nemôžete sa dostať cez obdobie stagnácie, existujú známe aj menej známe spôsoby, ako ho prekonať. Tie menej známe si práve v tomto článku poodhalíme.

To, že nasledujúce techniky nie sú tak často využívané, neznamená, že nie sú účinné. Práve naopak, dokážu stimulovať svaly k novým prírastkom svalovým i silovým. Mnohí z nich využívali špičkoví kulturisti minulosti.

1. Statické držanie po zlyhaní
Táto technika pochádza zo základov vysoko intenzívneho tréningu. Keď dosiahnete pri danom cviku pozitívne zlyhanie, tak činku ešte udržíte niekoľko sekúnd v statickej pozícii. Napríklad, ak pri tlakoch na lavičke už neviete vytlačiť ďalšie opakovanie, tak v hornej pozícii činku ešte podržíte aspoň 10 sekúnd. Takéto mechanické napätie stimuluje sval k novým prírastkom.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zatvorené oči
Ide o trik, ktorý intuitívne využíval aj Arnold Schwarzenegger a ktorého účinok bol neskôr aj potvrdený. Ak si pred sériou so zavretými očami predstavujete, že vytláčate ťažšiu váhu alebo robíte viac opakovaní, tak stimulujete mozog tak, že pošle signál nervovej sústave, ktorá vám pomôže sval využiť efektívnejšie.

3. Meditácia
Tento duchovný trik je zameraný na to, aby ste svalový rast podporili mimo posilňovne. Meditácia má totiž pozitívny vplyv na redukciu stresového hormónu kortizolu, ktorý blokuje svalový rast. testosterón a rastový hormón sú pritom stimulované, čo je ďalším plusom. Pravidelná meditácia tak vytvára v tele anabolické prostredie, ktoré je vítané.

4. Čiastočné kontrakcie
Opäť sa vraciame k tréningu a opäť prídeme do momentu pozitívneho zlyhania, kedy už nedokážeme činku zdvihnúť. Namiesto toho, aby sme prestali cvičiť, znížime o par centimetrov činku a držíme v tejto polohe pár sekúnd. Potom ju opäť o čosi znížime a opäť držíme pár sekúnd. Urobíme to takto po častiach až kým sa nedostaneme úplne dole. Techniku využívajte pri poslednej sérii a pri rizikových cvikoch nezabúdajte na istenie tréningovým partnerom.

5. Pomalé opakovanie s maximálnou váhou
Mike Mentzer bol zástancom vysoko intenzívneho tréningu a na prekonanie stagnácie odporúčal využívať najvyššiu váhu, s ktorou ste schopní urobiť jedno opakovanie. Urobte pozitívnu časť opakovanie a potom pod dohľadom tréningového partnera činku spúšťajte tak pomaly, ako to len ide.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist