Mikroživiny tvoria vitamíny a minerály, ktoré majú svoju cenu pre zaistenie zdravia človeka. Bielkoviny patria spolu so sacharidmi a tukmi medzi makroživiny. Vyzdvihujú sa ako základný stavebný prvok organizmov.
Denne by ste vo všeobecnosti mali prijímať aspoň 0,8 gramu bielkovín na kilogram hmotnosti, no ak športujete, pracujete fyzicky alebo vám záleží na objemoch svalovej hmoty, príjem by sa mal zvýšiť až na 1,5 až 2 gramy bielkovín na kilogram hmotnosti.
Dôležité je prijímať bielkoviny z rôznych zdrojov – živočíšnych (mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky) aj rastlinných (strukoviny, orechy, semená, produkty zo sóje).
A teraz poďme na tú hlavnú otázku. Prečo sú bielkoviny také dôležité? Pre tieto tri hlavné dôvody:
1. Budovanie svalovej hmoty
Tento dôvod už sme naznačili a zrejme väčšina čitateľov vie, že bielkoviny sú dôležité pre budovanie a udržovanie svalov. Čisto zo zdravotného hľadiska je to dôležité najmä v pokročilom veku, kedy prirodzene dochádza k úbytku svalovej hmoty, vďaka čomu ste náchylnejší na zranenia. Mladšie ročníky zase využijú väčšie svalové objemy na uspokojenie svojho ega, prípadne na športové účely.
Pozri aj: Rovnomernejšie rozloženie príjmu bielkovín vám zlepší svalový rast
2. Opravovanie bunkových štruktúr
Hodnota bielkovín je však vysoká aj z hľadiska regenerácie organizmu. Ide o základný stavebný blok buniek. Pomáhajú ich rastu i opravovaniu v prípade poškodení. Keď ich prijímate dostatok, opravujú sa rýchlejšie, vďaka čomu sa rýchlejšie zotavujete aj zo zranení a rýchlejšie uvoľnite telu energiu na zaistenie efektívneho fungovania ostatných funkcií.
3. Posilňovanie imunity
Tento dôvod si možno mnohí neuvedomujú tak, ako predošlé dva, no bielkoviny pomáhajú produkovať aj biele krvinky, ktoré chránia naše telá aj pred infekciami a zápalmi. Ak neprijímame dostatok bielkovín, trpí tým aj náš imunitný systém. To platí najmä v procese starnutia, kedy sa prirodzene znižuje aj funkčnosť imunitných buniek.
Čítať ďalší článok:
Izolované cviky vs. viackĺbové cviky: Kedy ich využívať? Zdieľať na Facebooku