Denne by ste mali prijať aspoň 35 gramov. Ak potrebujete nájsť osvedčené, ľahko dostupné potraviny, ktoré sú bohaté na obsah vlákniny a neobsahujú lepok, potom ste na správnom mieste. Ponúkame vám prehľad tých najlepších zdrojov vlákniny.
1. Fazuľky
Pokiaľ sa jedná o vlákninu, tak len málo jedál sa môže vyrovnať fazuľkám. Jedna šálka varenej fazule obsahuje minimálne 12 gramov vlákniny – táka sa to cíceru. Iné druhy fazule obsahujú aj viac - Azuki fazuľa 17 a fazuľa modrá dokonca 19. Po 16 gramov nájdete v šošovici a fazuli červenej. Strakatá fazuľa a fazuľa čierna obsahujú 15 gramov vlákniny na jednu šálku.2. Orechy
Orechy patria do skupiny jedál, ktorých konzumáciu si ľudia radi vychutnajú. Nepražené a nesolené majú väčšie výhody. Pri 30 gramov je ich obsah vlákniny nasledujúci: 12 gramov pri para orechoch a píniových orechoch, 4 gramy pri mandliach, 3 gramy pri pistáciách, 2 gramy pri vlašských orechoch a 1 gram pri kešu.3. Semená
Mnoho ľudí semená nezaujímajú, ale pritom obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu. Štvrtina šálky sezamových semiačok obsahuje 4 gramy vlákniny, polovica šálky slnečnicových 6 gramov a tekvicových 3 gramy. Dve polievkové lyžice ľanových semiačok obsahujú 4 gramy a semienka chie dokonca 10.4. Bobuľovité ovocie
Jedným z najpopulárnejším zdrojov vlákniny je bobuľovité ovocie a to pre svoju osviežujúcu a dobrú chuť. Chutia skvelo, ale obsahujú aj veľa vlákniny. Ak by sme si ich dali do šálok, jedna šálka čiernej bázy má najviac vlákniny – 10 gramov. O dva gramy menej obsahujú černice a maliny. Čučoriedky obsahujú štyri gramy vlákniny a jahody tri gramy.5. Celozrnné produkty
Známym kvalitným zdrojom vlákniny sú celozrnné produkty. Najviac gramov na jednu šálka nájdeme v ovsených vločkách (8 g). Kvalitným zdrojom sú však ešte zrná láskavca (5 g), pohanka (5), quinoa (5 g) a hnedá ryža (4 g). Všetko sú to výrobky neobsahujúce lepok.6. Listová a tekvicovitá zelenina
Zo zeleniny sú najlepším zdrojom vlákniny šaláty a rôzne odrody tekvíc. U jednej šálky varenej listovej zeleniny je najbohatším zdrojom vlákniny špenát a kapusta s piatimi gramami. Štyri obsahuje mangold a 2,6 gramu kel. Tekvicovitá zelenina tieto množstva prekoná. Tekvica obyčajná (9 g), tekvica muškátová (6 g), tekvica veľkoplodá (7 g) majú väčší obsah ako to najlepšie z listovej, žltá cuketa obsahuje 5 gramov vlákniny, cukina 3 gramy.Letný režim, pôvodne z : 24.09.2013.
Čítať ďalší článok:
Spáľte takmer 400 kalórii týmto tabata tréningom Zdieľať na Facebooku