InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Výhovorky, ktoré treba v lete ignorovať

12. 6. 2022
Výhovorky, ktoré treba v lete ignorovať
Je zaujímavé, že v strede zimy sú ľudia motivovaní cvičiť, aby vyzerali v lete dobre. Keď však príde leto, na túto ambíciu už veľa z nich zabúda. Výhovoriek je pritom k dispozícii hneď niekoľko. Nie je však dobré sa na ne spoliehať. Povieme si, prečo.

Mať vo svojom harmonograme zahrnutý aj pravidelný tréning je náročne v akomkoľvek období roka. V lete je to však o to ťažšie, že nám ponúka omnoho viac príležitostí na to, ako tráviť náš čas. Aj napriek tomu by ste nemali využívať nasledujúce a podobné výhovorky a od cvičenia neupúšťať.

Keď je teplo, poklesne mi energia

Ak ste unavení z letného tepla, môžete tri urobiť veci, aby ste ho pohodlne porazili a absolvovali svoj tréning: 1. Cvičte ráno, kedy máte najviac energie a teplota je najnižšia; 2. pred i počas tréningu pite veľa vody a nezabudnite na to aj po docvičení; 3. skráťte si tréningovú jednotku a postupne si ju naťahujte, aby ste si na podmienky lepšie zvykli.

Článok pokračuje pod reklamou


V lete viac športujem a tak už cvičiť nemusím

Síce sú letné aktivity a športovanie vítané, nič nenahradí pravidelné tréningy v posilňovni. Využite preto športy na to, aby ste si zvýšili motiváciu cvičiť. Stačí pritom, ak budete cvičiť s činkami dvakrát týždenne. Precvičte si celé telo a pomôže vám to zlepšiť výkony aj pri športovaní, čo určite poteší vašu súťaživú stránku.

Nechcem ochorieť z klimatizácie v posilňovni

Riešením je vybrať sa von v období, keď nie je ešte také teplo – ráno alebo neskôr večer. Ak nechcete brať so sebou činky, vedzte, že kvalitný tréning môžete absolvovať aj s využitím váhy vášho tela. Je to pritom ideálna cesta, ako spojiť do jedného celku silový a aeróbny tréning – nejaký čas bežte, potom sa zastavte a vykonajte sériu cviku. Potom to opakujte.

Pozri aj: Letný tréning celého tela, ktorý môžete robiť aj vonku

V lete veľa plávam. Plávanie stačí na precvičenie celého tela

Plávanie je výborná aktivita na posilnenie kondície i svalstva. Tak ako v prípade športovania, aj tu platí, že posilňovňu stopercentne nenahradí. Ak však nechcete vychádzať z vody, plávajte systematicky a monitorujte si pokroky. Po konci plávania si ešte zľahka zacvičte, urobte napríklad po sérii kľukov, drepov a skracovačiek do svalového zlyhania.

Jem viac šalátov, a tak nepotrebujem páliť toľko kalórií

Aj napriek tomu, že v lete môžete jesť zdravšie, by ste nemali upustiť od pravidelného tréningu. Navyše, často si ani neuvedomujete, že hoci jete viac šalátov, jete aj viac nezdravých a kalorických pokrmov na grilovačke. Opäť platí, že stačí cvičiť aspoň dva až trikrát týždenne.

Teplo ma jednoducho demotivuje

Aby ste zostali počas leta motivovaní, hľadajte inšpiráciu v prostredí a zacvičte si vonku. Nie je to pre každého, no ak budete cvičiť vonku, tak vám to aj zlepší náladu a pomôže mentálne. Ak chcete cvičiť v interiéri, nájdite si fitko s dobrou cirkuláciou vzduchu. Platí to najmä, vtedy, ak pre vyššie teploty nemôžete cvičiť vonku.

Mám príliš vyťažený program na pravidelné cvičenie

Tu je odpoveď jednoduchá. Keď si zacvičíte hneď ráno, budete cvičiť ešte v ako-tak pohodlnom prostredí, budete mať ešte dostatok energie a potom budete mať viac ako dosť času na to, aby ste sa venovali letným aktivitám a priateľom. Navyše, dáte zbohom aj neskorším výčitkám, ktoré sa skôr či neskôr objavia.

Pozri aj: Letný tréning: Tipy, ktoré vám s ním pomôžu


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist