InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Chôdza ako nástroj chudnutia? Zvýšte si jej efektivitu týmito tipmi

Autorka: Lucka  /   11. 6. 2022
Chôdza ako nástroj chudnutia? Zvýšte si jej efektivitu týmito tipmi
Mnoho ľudí tomu nechce uveriť, ale obyčajná chôdza môže byť efektívnym nástrojom chudnutia. A možno tomu ďalší ľudia neuveria, no i pri tak základnej činnosti sa môžete dopustiť chýb. Súvisia najmä s prípravou a jej ukončením.

Mnoho ľudí si len nazuje tenisky a vyjde von, aby si urobilo svoj obľúbený okruh. Ak to budete robiť pravidelne, prinesie to výsledky, či už ide o posilnenie zdravia alebo podporenie zdravej hmotnosti.

Často sa však prehliadajú činnosti, ktoré sú na pohľad maličkosťami, no majú význam pre optimálne držanie tela, zlepšenie výkonnosti a urýchlenie regenerácie, vďaka čomu sa vám bude aj chudnúť ľahšie. Ide najmä o zahrievanie a strečing, ktoré ľudia radi ignorujú. Zvyšujú tým pritom aj riziko zranenia.

Článok pokračuje pod reklamou


Pred chôdzou sa ponaťahujte a zahrejte

Pred chôdzou by ste si mali ponaťahovať svaly dolných končatín tak, ako keď sa chystáte na beh. Strečing potrebuje predná i zadná časť stehien, ktoré pri chodení zohrávajú dôležitú úlohu. Postavte sa na jednu nohu, uchopte chodidlo druhej a pritiahnite ho k zadku. Tak natiahnete predok stehna. Urobte to aj s druhou nohou. Strečing zadnej časti dosiahnete buď sedom na zemi s vystretou nohou a predklonom k nej alebo jej vyložením na vyvýšené miesto a predkláňaním sa, kým nepocítite natiahnutie svalu.

Pred odchodom z domu by ste tiež mali rozhýbať svoj chrbát. Postavte sa rovno, ruky pokrčte v lakťoch a švihajte nimi zo strany na stranu, aby ste vytáčali trup. Pomôže vám to uvoľniť a zahriať stuhnutý chrbát predtým, ako začnete kráčať.

Po chôdzi nasleduje strečing a masáž s loptičkami

Po príchode domov nezabudnite opäť na strečing zadnej časti stehien. Urobiť to môžete tak, ako sme už písali vyššie alebo predklonom s vystretými nohami a rukami smerujúcimi k špičkám chodidiel.

Zároveň treba ponaťahovať bedrá, ktoré stuhnú aj pri krátkej chôdzi. Znížite tým aj bolesť v krížoch. Ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy v kolenách a jednu preložte cez druhú. Následne sa chyťte oboma rukami stehna spodnej nohy a priťahujte ju k sebe tak, aby ste cítili natiahnutie svalov v hornej nohe. Nezabudnite to zopakovať aj s druhou stranou.

Na konci tejto rutiny si ešte môžete zobrať tenisovú loptičku. Položiť ju na zem a postojačky ju rolujte sem a tam chodidlom jednej nohy tak, aby ste si premasírovali a ponaťahovali spodok chodidla. Uľaví sa vám a prospeje to aj stabilite členka.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist