Nielen z dôvodu posilnenia srdcovocievneho zdravia by ste mali vo svojom jedálničku mať aj týchto 16 potravín:
Avokádo – obsahuje veľa mononenasýtených tukov, ktoré sú známe ja ako „dobré“, pretože pomáhajú minimalizovať krvný cholesterol a znižujú riziko krvných zrazenín. Treba si však dať pozor na kalórie.
Čučoriedky – sú chutné a pritom zdraviu prospešné. Obsahujú veľa resveratrolu a flavonoidov, ktoré pomáhajú znižovať aj riziko srdcovocievnych ochorení.
Losos – je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú preukázaný pozitívny vplyv na srdcovocievne zdravie. Obsahuje však aj veľa selénu, ktorý sa podieľa na ochrane kardiovaskulárneho systému.
Vlašské orechy – výborný zdroj omega-3 mastných kyselín, vlákniny, vitamínu E a folátu. Všetky tieto látky pozitívne vplývajú na zdravie srdca. Najlepšie je ich konzumovať nesolené.
Chia semienka – pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu a redukovať povlak v cievach. Sú skvelým rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín.
Sardinky – podobne ako losos, aj sardinky obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré sú spojené aj s nárastom hladiny dobrého cholesterolu a znížením rizika infarktu u ľudí, ktorí už v minulosti nejaký prežili.
Mandle – obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín a sú skvelou alternatívou pre ľudí, ktorí nemusia vlašské orechy pre ich horkejšiu chuť.
Ovsená kaša – dokáže znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi, ale dôležité je vyvarovať sa instantným produktom, ktoré obsahujú aj veľa spracovaného cukru.
Pečienka – obsahuje tuky, ktoré sú dobré pre srdce. Pozitívne pôsobí aj na oči a bojuje proti zápalovým ochoreniam.
Hrozienka – hrsť hrozienok vám môže pomôcť s redukciou vysokého krvného tlaku. Obsahujú totiž draslík. A ten je spojený so silnejším srdcovocievnym zdravím.
Brokolica – obsahuje málo cholesterolu, ale veľa vlákniny a antioxidantov. Je prospešná aj pre ochranu vašich kĺbov.
Karfiol – nie je síce zelený, ale tiež obsahuje veľa antioxidantov a vlákniny. Nájdeme v ňom aj alicín, kto znižuje riziko infarktu a redukuje cholesterol.
Sladké zemiaky – sú skvelým zdrojom vitamínu C, vápnika a železa, ktoré môžu pomôcť s redukciou vysokého krvného tlaku.
Jablká – obsahujú antioxidanty, menovite polyfenoly, ktoré zlepšujú stav cholesterolu. Pektín zase blokuje jeho absorpciu a vláknina s ním tiež pomôže. Jedzte jablká aj so šupkou, v ktorej je najviac cenných živín.
Tmavá čokoláda – čokoláda s minimálne 70% podielom kakaa je spojená so znížením krvného tlaku, pretože flavonoly v nej obsiahnuté uvoľňujú cievy a zlepšujú prúdenie krvi. Uistite sa, že neobsahuje nasýtené tuky ako je palmový olej.
Grapefruit a pomaranče – obsahujú veľa vitamínu C, ktorý môže chrániť pred mŕtvicou a pomáhať redukovať cholesterol. Hesperidín zase zlepšuje prietok krvi v cievach. Tieto druhy ovocia tiež znižujú zápaly.
Čítať ďalší článok:
Najlepší cvik na každú svalovú partiu