InstagramFacebookYoutube
Výživa

Jedlom k zdravému srdcu: Týchto 16 potravín vám prospeje

4. 3. 2025
Jedlom k zdravému srdcu:  Týchto 16 potravín vám prospeje
Stav vášho srdcovocievneho zdravia by mal patriť medzi vaše najväčšie priority. Kardiovaskulárne ochorenia sú totiž poprednou príčinou úmrtí. Srdce vám pritom neposilní len pravidelný tréning. Jeho zdraviu prospievajú aj niektoré jedlá.

Nielen z dôvodu posilnenia srdcovocievneho zdravia by ste mali vo svojom jedálničku mať aj týchto 16 potravín:

Avokádo – obsahuje veľa mononenasýtených tukov, ktoré sú známe ja ako „dobré“, pretože pomáhajú minimalizovať krvný cholesterol a znižujú riziko krvných zrazenín. Treba si však dať pozor na kalórie.

Článok pokračuje pod reklamou


Čučoriedky – sú chutné a pritom zdraviu prospešné. Obsahujú veľa resveratrolu a flavonoidov, ktoré pomáhajú znižovať aj riziko srdcovocievnych ochorení.

Losos – je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú preukázaný pozitívny vplyv na srdcovocievne zdravie. Obsahuje však aj veľa selénu, ktorý sa podieľa na ochrane kardiovaskulárneho systému.

Vlašské orechy – výborný zdroj omega-3 mastných kyselín, vlákniny, vitamínu E a folátu. Všetky tieto látky pozitívne vplývajú na zdravie srdca. Najlepšie je ich konzumovať nesolené.

Chia semienka – pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu a redukovať povlak v cievach. Sú skvelým rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín.

Sardinky – podobne ako losos, aj sardinky obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré sú spojené aj s nárastom hladiny dobrého cholesterolu a znížením rizika infarktu u ľudí, ktorí už v minulosti nejaký prežili.

Mandle – obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín a sú skvelou alternatívou pre ľudí, ktorí nemusia vlašské orechy pre ich horkejšiu chuť.

Ovsená kaša – dokáže znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi, ale dôležité je vyvarovať sa instantným produktom, ktoré obsahujú aj veľa spracovaného cukru.

Pečienka – obsahuje tuky, ktoré sú dobré pre srdce. Pozitívne pôsobí aj na oči a bojuje proti zápalovým ochoreniam.

Hrozienka – hrsť hrozienok vám môže pomôcť s redukciou vysokého krvného tlaku. Obsahujú totiž draslík. A ten je spojený so silnejším srdcovocievnym zdravím.

Brokolica – obsahuje málo cholesterolu, ale veľa vlákniny a antioxidantov. Je prospešná aj pre ochranu vašich kĺbov.

Karfiol – nie je síce zelený, ale tiež obsahuje veľa antioxidantov a vlákniny. Nájdeme v ňom aj alicín, kto znižuje riziko infarktu a redukuje cholesterol.

Sladké zemiaky – sú skvelým zdrojom vitamínu C, vápnika a železa, ktoré môžu pomôcť s redukciou vysokého krvného tlaku.

Jablká – obsahujú antioxidanty, menovite polyfenoly, ktoré zlepšujú stav cholesterolu. Pektín zase blokuje jeho absorpciu a vláknina s ním tiež pomôže. Jedzte jablká aj so šupkou, v ktorej je najviac cenných živín.

Tmavá čokoláda – čokoláda s minimálne 70% podielom kakaa je spojená so znížením krvného tlaku, pretože flavonoly v nej obsiahnuté uvoľňujú cievy a zlepšujú prúdenie krvi. Uistite sa, že neobsahuje nasýtené tuky ako je palmový olej.

Grapefruit a pomaranče – obsahujú veľa vitamínu C, ktorý môže chrániť pred mŕtvicou a pomáhať redukovať cholesterol. Hesperidín zase zlepšuje prietok krvi v cievach. Tieto druhy ovocia tiež znižujú zápaly.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2025 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist