V malej klinickej štúdii sa výskumníci zamerali na 148 dospelých ľudí s obezitou, ktorým náhodným výberom nariadili dva druhy diéty. Jedna skupina dodržiavala nízkosacharidovú diétu, druhý nízkotučnú. Potom sa porovnali výsledky po roku. A záver?
Skupina, ktorá prijímala menej sacharidov (v priemere 127 gramov denne), schudla behom testovacie obdobia viac kilogramov, ako tí ľudia, ktorí sa vyhýbali tukom (nemohli prijať viac ako 30 % kalórií z tukov). Navyše, prvá skupina mala aj zlepšené výsledky v úrovniach cholesterolu a triglycerídu.
„V priemere schudli o 3,7 kilogramu viac ako druhá skupina a prišli o viac podkožného tuku,“ povedal Dr. Tian Hu, ktorého doplnila Dr. Lydia Bazzanová: „Nízkosacharidové diéty bývajú tradične vnímané ako rizikové. Ja si ale myslím, že väčšina ľudí prijíma príliš veľa sacharidov.“
Napriek tomu, že mnohí ľudia tento typ diéty môžu vnímať kritickejšie, faktom je, že okrem zníženia zlého cholesterolu a pri takejto výžive zvýšila aj úroveň dobrého cholesterolu. To však mohlo zapríčiniť aj to, že v diéte mali viac zdravých tukov ako tých nezdravých.
Výskum nakoniec dokončilo 82 % ľudí na nízkotučnej diéte a 79 % ľudí na nízkosacharidovej. Subjekty z „nízkotučnej skupiny“ schudli za rok v priemere 1,8 kilogramu, kým ľudia z druhej až 5,5 kilogramu. Diéty sa pritom nedodržiavali striktne.
Takisto vedci poznamenávajú, že výskum trval len jeden rok, a tak si nie sú istí, aké závery by mohli vyvodiť v otázke dlhodobých výhod. Veria však, že ľudia nemusia dramaticky znížiť príjem sacharidov, ak si budú vyberať tie kvalitnejšie – ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné výrobky. Urobia tým pre svoje zdravie veľa dobrého.
Ukážkou správneho stravovania je podľa expertov stredomorská výživa, v ktorej ľudia jedia pomerne dosť sacharidov i tukov, ale predsa majú dobré srdcovocievne zdravie. Dôvodom toho je, že si vedia vybrať a prijímajú veľa dobrých sacharidov i dobrých tukov. Ak teda hľadáte inšpiráciu, hľadajte ju tam.
Čítať ďalší článok:
5 vecí, ktoré by ste mali robiť po cvičení