InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Čo je lepšie, masážna pištoľ alebo penový valec?

13. 2. 2022
Čo je lepšie, masážna pištoľ alebo penový valec?
V posledných rokoch si na popularite získali masážne pištole ako nástroj regenerácie u športovcov. Mnohí sa začali pýtať, či ich príchod urobil z penového valca vec už zastaranú. Je tomu skutočne tak?

Hoci sa to môže zdať inak, no penové valce sú stále využívanejším nástrojom. Čoraz viac ľudí si však nie je istých, ako sú na tom z pohľadu efektivity pre podporovanie zotavovania v porovnaní s masážnou pištoľou. A práve preto sa na to pozrel Kieran Alger z Men’s Health.

Jeho porovnávanie zaujalo aj nás a preto sa teraz s vami oň podelíme. Ak vás nezaujímajú porovnania u jednotlivých kategórií, preskočte na záver článku, kde sa dozviete, ktorá z týchto dvoch pomôcok je lepšia.

Článok pokračuje pod reklamou


Dôkazy: jedna štúdia ukázala, že použitie masážne pištole po tréningu by mohlo urýchliť zotavovanie stimulovaním krvného prietoku, ale stále chýba viac poznatkov, kým už viaceré štúdie ukázali prínos penového valca pred tréningom i po ňom. Pred tréningom dokáže zlepšiť krátkodobú výkonnosť, po tréningu znižuje bolesť a skracuje čas potrebný na regeneráciu.

Užitočnosť: pri masážnych pištoliach vás relatívne nič nebude bolieť a terapiu zvládnete za 15 minút, počas ktorých svalové uzly nebudú mať šancu. Penový valec využívate aspoň 90 sekúnd na svalovú skupinu, technika môže byť miestami náročná a proces sa spája zvyčajne aj s bolesťou.

Hlučnosť: kým cvičenie s penovým valcom je úplne tiché, čo vám pred cvičením pomôže dostať sa do koncentrovaného stavu, masážna pištoľ je hlučná. Intenzita hluku závisí od modelu a otáčok motora.

Cena: základný penový valec je pomerne lacná záležitosť a niekto si ho vie vytvoriť aj lacnejšie podomácky. Masážne pištole sú pomerne drahé. Nájdete na trhu aj lacné modely, ale tie sú náchylné na kazenie a nemusia neposkytnú dostatok otáčok motora.

Z tohto všetkého vyplýva jediné – masážny valec víťazí. „Hoci masážne pištole sú sľubným novým nástrojom, je tam len málo dlhodobého výskumu o ich výkone a prínosoch pre regeneráciu, aby sa už dostali do čela. Znamená to, že súboj rozhodnú peniaze a komfort – takže nateraz naďalej využívajte valce,“ poznamenal Alger.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist