Vedci v spomínanej štúdii monitorovali viac ako 50 000 mužov počas obdobia 30 rokov. Už od roku 1986 ich periodicky oslovovali, aby zistili ich schopnosť dosiahnuť a udržať erekciu. Následne získané údaje analyzovali a snažili sa nájsť spojitosti medzi ich sexuálnym zdravím a jedlami, ktoré konzumovali.
Aké boli výsledky? Zistilo sa, že muži, ktorí konzumovali jedlá bohaté na určité polyfenoly (napríklad antokyány, flavanóny či flavóny) mali lepšie sexuálne zdravie a mali omnoho nižšie riziko erektilnej dysfunkcie.
U mužov, ktorí mávali silnú erekciu, sa v strave pozoroval výskyt čučoriedok, višní, čerešní, černíc a reďkoviek. Povzbudivé pritom je, že ich nejedávali až tak veľa – len pár porcií týždenne.
Prečo by to nemalo prekvapovať?
Určité polyfenoly – najmä antokyány a flavonoidy – sú spojené s obmedzením rizika cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení. A väčšinou platí, že dobrý stav srdca sa rovná dobrej erekcii. Ak teda spomaľujú alebo odvracajú rozvoj týchto ochorení, prispievajú tým erekcii.
Zároveň určité antokyány dokážu aktivovať enzým AMPK, ktorý ovplyvňuje tvorbu oxidu dusnatého, ktorý dokáže ovplyvňovať intenzitu a trvanie erekcie.
Je očividné, že trávenie určitých polyfenolov, hlavne tých nájdených v čučoriedkach, jahodách, černičiach, reďkovke, červenom víne, jablkách, hruškách a citrusových plodoch, dokáže zlepšiť erekciu a predísť erektílnej dysfunkcii.
Ako veľa týchto jedál však musíte jesť, si vyžaduje ďalšie výskumy. Zdá sa však, že pridanie hrste čučoriedok do ovsenej kaše alebo proteínového nápoja niekoľkokrát týždenne by malo stačiť. Alternatívou môže byť doplnok výživy, ktorý obsahuje antokyány.
Nevyhnutný pre silnú erekciu je aj vitamín B12, ktorý nájdeme v dobrom zastúpení v rôznych druhov mäsa.
Čítať ďalší článok:
Stojte vystretí: Tréning chrbta a bicepsov, ktorý zlepší držanie tela Zdieľať na Facebooku