InstagramFacebookYoutube
Výživa

Obmedzte ich: Týchto sedem jedál vám zničí vaše svaly

12. 3. 2024
Obmedzte ich: Týchto sedem jedál vám zničí vaše svaly
Sú jedlá, ktoré chcete jedávať, ak chcete budovať svalovú hmotu. Sú však aj pokrmy, ktoré rast svalov môžu obmedziť, prípadne ich množstvo aj redukovať. Dobrou správou je, že sú ľahko identifikovateľné.

Na budovanie svalov potrebujete vhodný tréning a vhodnú výživu. Ak venujete maximálne úsilie cvičeniu, prečo ho nepodporiť snahou dať si do poriadku stravu. Vieme, že bielkoviny sú základ a dôležité sú aj kvalitné sacharidy a zdravé tuky.

Mnoho cvičencov pri snahe nabrať svaly príliš nerieši to, čo by jesť nemali. Koniec koncov, každé kalórie sú dobré. Omyl. Sú potraviny, ktoré dokážu budovanie alebo udržiavanie svalov narušiť tým, že vyvolávajú zápalovú odozvu v tele. Týchto sedem jedál a nápojov patrí z tohto pohľadu medzi tie najhoršie:

Článok pokračuje pod reklamou


Mrazená pizza – obsahuje veľa nasýtených tukov, ktoré dokážu stimulovať zápaly v tele, čo negatívne vpláva na potréningovú regeneráciu a svalový rast. Mnohé druhy obsahujú aj veľa cukru, ktorý obmedzuje schopnosť budovať svaly s čo najmenším prírastkom tukov.

Sladké sušienky a cukríky – koláče, torty, sušienky, cukríky sú plné pridaného cukru, ktorý obmedzuje schopnosť tela využívať sacharidy potrebné pre kvalitný tréning a prepravu živín do svalov. Výkyvy energie negatívne vplývajú aj na energiu, koncentráciu a regeneráciu.

Hranolky a vyprážané jedlá – ide o jedlá bohaté na nasýtené ruky a kalórie, ktoré prispievajú k priberaniu a podporujú zápaly, ktoré narúšajú svalovú regeneráciu a rast.

Mastné údeniny – môže ísť o pohodlný spôsob, ako si nimi vylepšiť svoj chleba, rožok alebo sendvič, no ak sú vyrobené z tučného bravčového mäsa, sú plné nasýtených tukov. Lepšie aj pre vaše svaly je, ak ich nahradíte kuracími či morčacími prsiami.

Malinovky – sladené nápoje sú popredným zdrojom pridaných cukrov v diétach mnohých ľudí. Veľmi ľahko vedú k priberaniu a inzulínovej rezistencii, ktorá narúša schopnosť tela efektívne využívať sacharidy, čo môže negatívne ovplyvniť tréningovú výkonnosť a transport živín do svalov.

Sladené kávové nápoje – hoci vám kofeín môže dodať energiu, aby ste absolvovali efektívny tréning, špeciálne druhy kávových nápojov obsahujú často veľa cukru. Ten vedie k veľkým výkyvom krvného cukru a rapídnemu poklesu energie.

Alkohol – alkohol dokáže narúšať proteínovú syntézu, znižovať absorpciu živín a znižovať hladinu testosteónu. Ani jedno z toho nie je niečo, čo by ste chceli pri snahe budovať svaly. Môže tiež viesť k dehydratácii, ktorá negatívne ovplyvní vašu výkonnosť v posilňovni.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist