InstagramFacebookYoutube
Výživa

Prečo by ste mali jedávať cottage cheese? Máme tu 5 pádnych dôvodov

15. 3. 2024
Prečo by ste mali jedávať cottage cheese? Máme tu 5 pádnych dôvodov
Cottage cheese je nedocenený mliečny produkt, ktorý by si zaslúžil svoj čas na výslní. Ide o výživné a všestranné jedlo, ktoré môže byť prínosom pre vaše zdravie i krásu.

Syr Cottage obsahuje relatívne málo kalórií, no na druhú stranu je skvelým zdrojom bielkovín a zdravých tukov. V čistej forme obsahuje minimum cukru a nájdeme v ňom aj vápnik, fosfor, folát či vitamíny B6 a B12. Z akých piatich dôvodov by ste ho mali zaradiť do svojej stravy?

Cottage cheese je zdrojom bielkovín

Jedna šálka syru Cottage obsahuje okolo 24 gramov bielkovín, čo je skvelé pre tých, čo dodržiavajú vysokobielkovinovú diétu. Prospešný je teda aj pre tých, čo sa snažia budovať svaly. Tí by mali tento pokrm jedávať najmä večer, pretože minimálne štyri pätiny produktu tvorí kazeín, ktorý sa telom absorbuje pomaly.

Článok pokračuje pod reklamou


Cottage cheese prospieva črevám

Keďže ide o fermentovanú potravinu, je bohatý na probiotiká, ktoré sú prospešné pre žalúdok a črevá. A zdravá mikroflóra znamená aj lepšie celkové zdravie. Cottage cheese tak zlepšuje rovnováhu v črevách, znižuje zápaly a zvyšuje odolnosť voči infekciám a iným chorobám.

Cottage cheese pomáha pri chudnutí

Ako už sme poznamenali, syr Cottage obsahuje málo kalórií a veľa bielkovín, čo z neho robí ideálne jedlo do diéty. Zasýti vás bez toho, aby ste prijali veľa kalórií, takže ľahšie zostanete v kalorickom deficite, ktorý je pre chudnutie veľmi dôležitý. O zasýtenie sa starajú bielkoviny a tuky, pričom bielkoviny zvyšujú aj termogenézu a podporujú rast svalov. A čím viac svalov máte, tým rýchlejší máte aj metabolizmus a ľahšie sa vám chudne.

Cottage cheese obsahuje veľmi málo laktózy

Hoci ide o mliečny produkt, je vhodný aj pre tých, ktorých trápi intolerancia na laktózu. Tí pri jednom jedle môžu tolerovať 12 gramov laktózy, pričom Cottage cheese obsahuje iba 3 gramy laktózy na 100 gramov. Pritom obsahuje omnoho viac bielkovín, ako iné alternatívy, ako sú jogurty.

Cottage cheese je všestranný v kuchyni

Všimnite si príchute, aké nájdete v obchode – sú slané aj sladké. Cottage cheese sa dá využiť najrôznejšími spôsobmi. Môžete si ho dávať na toast, pridávať k vajciam, vytvoriť omáčky, nahradiť ním iné druhy syrov či kyslú smotanu, urobiť zmrzlinu či dokonca sušienky. Nájdete skutočne veľa pestrých receptov, ktoré ho využívajú.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist