InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Ako predísť nočnému budeniu a ľahko zaspať?

20. augusta 2021
Ako predísť nočnému budeniu a ľahko zaspať?
Pretože počas každej noci prechádzame mnohými spánkovými cyklami, je vcelku bežné, že sa raz za čas v strede noci preberieme. Ak sa vám to však stála pravidelne, je to už problém.

Ako proti tomuto problému bojovať? Nemusíte ihneď siahať po tabletkách alebo navštevovať doktora. Ak sa nepreberáte pre potrebu ísť na záchod, potom sa skúste zamyslieť, či náhodou nemôžu za poruchy spánku vaše zvyky.

Ak si chcete kvalitu spánku zlepšiť, musíte sa pozrieť na tieto štyri faktory:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Alkohol - z alkoholu síce budete spočiatku ospalí, ale telo ho v noci metabolizuje a stáva sa z neho stimulant, ktorý môže byť až taký silný, že vás bude počas noci zobúdzať.

2. Stres - najhoršie, čo môžete urobiť, je ísť do postele vo vystresovanom stave. Preto by ste si mali osvojiť techniky, ako ho minimalizovať. Jednou z nich je pravidelná meditácia. Takisto treba zbaviť myseľ „neporiadku“. Pred spaním si zapíšte svoje myšlienky i úlohy, ktoré chcete urobiť nasledujúci deň. Tak, aby ste mali myseľ prázdnu.

3. Obrazovky - mnoho ľudí sa v posteli hrá ešte na tablete alebo využíva mobilné telefóny. Svetlo z ich obrazoviek však pletie mozog a bráni produkcii spánkového hormónu melatonínu. Posteľ je na spanie a sex. Kniha sa tiež dá odpustiť.

4. Teplota - optimálna teplota pre zaspávanie je medzi 15 a 19 stupňami celzia. Najťažšie sa zaspáva vtedy, ak je významne vyššia. Preto sa uistite, že máte pred spánkom vyvetrané, miestnosť čo najviac schladenú a prispôsobené periny. Tie by mali byť v zime hrubšie, v lete tenké.

Ak sú problémom tieto faktory, cestou k lepšiemu spánku môžu byť aj tieto dva kroky:

1. Pokoj
Predtým, ako ľahnete do postele, by ste mali mať pokoj na duši. Do postele by ste si nemalo nosiť svoje problémy. Ešte predtým sa snažte s nimi zmieriť a absolvujte rutinu, ktorá vám pomôže uvoľniť sa. Ak nemôžete zaspať, určite nesledujte neustále hodiny. Len ležte a koncentrujte sa na dýchanie. Pomôže vám to uvoľniť sa.

2. Melatonín
Melatonín je hormón, ktorý okrem iného zabezpečuje zdravý spánok. V súčasnosti sa predáva aj ako doplnok výživy a využíva sa na liečbu nespavosti. Môže vám teda pomôcť z krátkodobého hľadiska nadobudnúť späť zdravý spánkový režim, no dlhodobo by sa užívať nemal. Určite pri ňom treba zvážiť aj konzultáciu s doktorom.

Letný režim, pôvodne z 09.09.2016.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist