InstagramFacebookYoutube
Výživa

Je príjem 5 až 6 jedál denne lepší pre pálenie tukov?

08. mája 2018
Je príjem 5 až 6 jedál denne lepší pre pálenie tukov?
Bežným odporúčaním vo fitness svete je jesť 5 až 6 malých jedál počas dňa, najmä ak je vaším cieľom chudnutie. Tento princíp existuje už dekády, no v posledných rokoch začal byť spochybňovaný. Aká je teda pravda?

Ani teraz nevieme presne povedať, kde má tento princíp svoje korene. Predpokladá sa, že v kulturistike, prípadne vo vrcholovom športe. Tieto dve skupiny osôb potrebovali držať telo vo forme a zároveň si dopriať dostatok energie na časté a náročné tréningy.

Preto pre nich bolo ľahšie jesť päť a šesť menších jedál, ako tri veľké. Kulturisti ho navyše využívali pri rysovaní, keď potrebovali schudnúť, ale zároveň neprísť o veľa svalovej hmoty. A vzhľadom na to, že to u nich fungovalo, preniesol sa tento princíp aj do bežného života.

Článok pokračuje pod reklamou


Zástancovia tohto štýlu stravovania tiež poukazujú na to, že vo všeobecnosti trpia nadváhou ľudia, ktorí jedia nepravidelne a jedia menej jedál denne vo väčších množstvách.

Aká prospešné účinky má údajne jedenie piatich až šiestich menších jedál denne a aká je skutočnosť?

1. V prvom rade sa tvrdí, že urýchľujú metabolizmus, čo vedie k ľahšiemu udržiavaniu hmotnosti i k efektívnejšiemu chudnutiu. Zaujímavosťou však je, že toto tvrdenie bolo vyvrátené a dokonca výskumníci zistili, že rýchlosť metabolizmu je väčšie u tých, ktorí jedávajú trikrát denne.

2. Údajne tiež udržiavajú anabolické prostredie a tým pádom predchádzajú strate svalov. Aj tu nie je všetko pravdivé, pretože vedci zistili, že dodávanie aminokyselín telu tvrdá aj 5 hodín po príjme kompletného jedla s obsahom bielkovín. Netreba teda jesť každé 2-3 hodiny.

3. Znižujú pocity hladu. Aj toto vedci popreli. Zistili, že ľudia konzumujúci stravu častejšie, mali aj väčšiu túžbu po jedle. Zistili, že lepšie vedeli svoj hlad kontrolovať tí, čo jedli tri jedlá denne. Kľúčom ku kontrole hladu je vyšší príjem bielkovín, nie vyššia frekvencia jedenia.

4. Poskytujú udržateľné uvoľňovanie energie. Toto je pravda, čiže budete mať vyrovnanejšiu hladinu energie.

5. Znižujú zásoby tukov. Aj toto je pravda – znižuje sa pravdepodobnosť, že sa budú ukladať tukové zásoby vo väčšej miere. Na mobilizáciu tukových buniek však frekvencia jedenia vplyv nemá.

Na základe vyššie spomenutého vidíte, že nie je všetko také ružové. Ak sa chcete takýmto spôsobom stravovať, musíte si byť istí, či bude vyhovovať vášmu životnému štýlu. Takéto stravovanie sa hodí, ak pravidelne cvičíte a potrebujete udržiavať konštantnú hladinu energie. Ak radi jedávate bohatú večeru s rodinou alebo neviete udržať na uzde hlad, zostaňte pri troch jedlách denne.

Bez ohľadu na vašu voľbu však musíte v strave dodržať pár vecí: kontrolujte si celkový príjem energie (kalórií), uistite sa, že jedávate kompletné jedlá (s obsahom bielkovín, sacharidov a zdravých tukov), zvýšte príjem bielkovín, vlákniny a obmedzte jednoduché sacharidy a nezdravé tuky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist