Nezrelé banány sú tvorené rezistentným škrobom, ktorý sa pri dozrievaní mení na cukor. Pred touto premenou funguje ako vláknina – nerozkladá sa v žalúdku a veľmi dobre kontroluje hladinu krvného cukru. Naopak, zrelá banán vám krvný cukor rýchlo zdvihne.
Doktor Michael Mosley pre denník Daily Mail poukázal na to, že rezistentný škrob pomáha „kŕmiť“ zdravé baktérie v našom žalúdku, ktoré ho menia na mastnú kyselinu nazvaný butyrát. Ten znižuje pravdepodobnosť rozvoja rakoviny hrubého čreva a obmedzuje hromadenie tuku v pečeni, ktorý vedie až k steatóze pečene.
Čínski vedci zistili, že subjekty, ktoré každý deň užívali doplnok výživy s obsahom rezistentného škrobu, mali o 40 percent menej tuku v pečeni v porovnaní s tými, ktorý tento doplnok výživy neužívali.
Mosley tvrdí, že nemusíte siahnuť na suplement, aby ste zvýšili svoj príjem rezistentného škrobu. Stačí podľa neho jesť ovsené vločky, strukoviny a zelené banány. Vysoké množstvo nájdete aj v ryži, cestovinách a zemiakoch, pokiaľ boli uvarené, vychladnuté a zohriate.
Pokiaľ ide o banány, okrem rezistentného škrobu a sacharidov vám môžu poskytnúť aj významné množstvo draslíka, no nájdete v ňom aj vitamín B6, vitamín C či niektoré fytoživiny a antioxidanty. Preto okrem trávenia podporuje aj zdravie srdca, dodáva energiu a zlepšuje náladu.
Čítať ďalší článok:
Aké tréningové splity sú tie najefektívnejšie? Zdieľať na Facebooku