InstagramFacebookYoutube
Výživa

Jedlá, v ktorých nájdete viac železa ako v hovädzom mäse

26. februára 2019
Jedlá, v ktorých nájdete viac železa ako v hovädzom mäse
Nie ste príliš na červené mäso a chceli by ste získať zo svojej stravy viac železa? Nezúfajte. Možno vás to prekvapí, ale nájdete viac ako dosť jedál, ktoré obsahujú viac tohto minerálu ako hovädzie mäso.

Sto gramov hovädzieho mäsa obsahuje asi 2,6 mg železa. Obsahuje aj iné užitočné látky, ale zároveň je spojené so zvýšeným rizikom chronických ochorení. Prinášame vám desať jedál, ktoré obsahujú viac železa a sú pre zdravie prospešnejšie:

1. Špenát - síce ho je menej, ako sa kedysi myslelo, ale stále je v špenáte dosť železa – až 6 mg na jednu šálku uvareného špenátu. Obsahuje aj plno iných živín prospešných pre zdravie. O jeden miligram železa menej obsahuje aj mangold.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Fazuľa - biela fazuľa obsahuje 3,5 mg železa na pol šálky, červená 5 mg železa na jednu šálku. Fazuľa vo všeobecnosti je bohatá aj na bielkoviny a vlákninu.

3. Šošovica - len v polovici šálky uvarenej šošovice nájdete skoro 9 g bielkovín a až 3,5 mg železa. Oproti iným strukovinám má výhodu v tom, že je bohatšia na polyfenoly.

4. Quinoa - v posledných rokoch jej popularita vzrástla a aj v tomto smere je užitočná – v jednej šálke nájdete zhruba 3 mg železa, ktoré sprevádzajú aj iné minerály, ako horčík, draslík či fosfor.

5. Bôb - v dvoch šálkach získate 3,5 mg železa a ako bonus príde aj skoro 20 gramov bielkovín. Navyše, obsahuje aj veľa vlákniny, draslíka a vitamínov A a C.

6. Ovsené vločky - jedna šálka tohto raňajkového pokrmu vám prinesie 3,5 mg železa. Okrem neho získate aj veľa vlákniny.

7. Ustrice - morské jedlo obsahuje bielkoviny, ale má výrazne nižší obsah nasýtených tukov ako hovädzie mäso. Navyše, v šiestich priemerne veľkých ustriciach nájdete asi 4 mg železa. Tiež sú bohaté na zinok.

8. Tekvicové semiačka - jedna šálka tekvicových semien obsahuje skoro 10 mg železa. Tiež sú bohaté na bielkoviny, zdravé tuky, draslík a horčík.

9. Pečený zemiak - je zdravší, ako by ste si mohli myslieť. Jeden veľký pečený zemiak so šupkou obsahuje viac ako 3 mg železa i asi jednu tretinu vašej dennej potreby vitamínu C.

10. Tmavá čokoláda - jedna typická porcia tmavej čokolády obsahuje asi 3 a pol mg železa. Musí však ísť minimálne o 70% čokoládu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist