InstagramFacebookYoutube
Zdravie

17 ľahkých spôsobov, ako si vytvoriť zdravšiu domácnosť

19. januára 2018
17 ľahkých spôsobov, ako si vytvoriť zdravšiu domácnosť
Udržiavanie zdravej domácnosti je dôležité pre zdravie celej vašej rodiny. Je dobrý nápad zamerať sa na vylepšenia, ktoré vám stav domácnosti pomôžu zlepšiť. A ak ju chcete mať zdravú, nemusíte už hľadať, rady nájdete v tomto článku.

1. Používajte „zelené“ čistiace prostriedky - jedným z najľahších spôsobov je nahradiť čistiace prostriedky plné agresívnych chemikálií za „zelené“ čistiace prostriedky, ktoré si začínajú nachádzať miesto na trhu.

2. Steny maľujte ekologickými farbami - v súčasnosti je možné vybrať si farby, ktoré sú ekologické alebo „bio“. Neobsahujú látky, ktoré škodia organizmom, vrátane ľudí.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Uteráky perte častejšie - použité uteráky sú ideálnym priestorom pre množenie baktérií – sú vlhké, teplé a obsahujú odumreté zvyšky kože.

4. Častejšie meňte posteľné prádlo - odumretá koža, telesné oleje, pot, roztoče. Toto vadí najmä alergikom, preto by ste mali meniť posteľné prádlo častejšie, ideálne raz týždenne.

5. Dajte preč elektroniku zo spálne - televízia, telefóny, tablety, notebooky by ste mali prestať používať dve hodiny pred spaním a určite by ste ich nemali mať v spálni. Škodí to vášmu spánku a podľa jednej štúdie vedie k cukrovke, srdcovým problémom, obezite.

6. Znížte v spálni teplotu - chladnejšie prostredie v spálni, okolo 19 stupňov Celzia, stimuluje zdravé hnedé tukové bunky, čo vedie k znižovaniu rizika cukrovky a iných metabolických problémov.

7. Pravidelne vetrajte - vzduch v domácnosti môže byť znečistenejší ako ten vonku – spôsobuje to varenie, čistiace prostriedky, farby stien, nábytok a podobne. Preto by ste mali vetrať často.

8. Kúpte si živé rastliny - nie len, že vám domácnosť zútulnia, ale pomôžu aj prečisťovať vzduch.

9. Filtrujte si vodu - využite kvalitný filter, aby ste vodu očistili od kontaminácie látkami, ako sú chlór či amoniak.

10. O záhradu sa starajte organicky - ak bývate na rodinnom dome, starajte sa o svoju záhradu bez použitia agresívnych chemikálií. Voľte ekologickejšie prostriedky.

11. Umývajte si často ruky - postarajte sa aj o to, aby ste to naučili najmä svoje deti. Na rukách sa držia rôzne baktérie a rizikové je to najmä v období choroby.

12. Stlmte zbytočný hluk - hluk z ulice, prelet lietadla, autá, hlasná hudba a iné druhy hluku majú negatívny vplyv nie len sluch, ale môžu narúšať spánok a vyvolávať stres. Na noc zavárajte okná alebo používajte štuple do uší.

13. Používajte dôkladne rohožku - zbavte sa špiny a prachu z topánok, ktoré sa inak môžu dostať do domácnosti. Rohožku používajte pred i za dverami.

14. Dajte pozor na zvieratá - ak máte domáceho miláčika, uistite sa, že mu očistite hneď po vstupe do bytu alebo domu labky. Na oknách majte sieťku, aby sa dnu nedostal hmyz.

15. Kúpte si lepší vysávač - kvalitný vysávač vie urobiť veľký rozdiel, pokiaľ ide o prach, ktorý trápi najmä alergikov a astmatikov. Hľadajte taký, ktorý má HEPA filter a pravidelne ho čistite.

16. Vysávajte aj ťažko dostupné miesta - ľahko sa prehliadnu miesta za gaučom, za posteľou či iným nábytkom, do ktorých nie je vysávačom ľahký prístup. Aj tie však musíte povysávať. Využite na to špeciálne nadstavce alebo si nábytok odsuňte. To isté platí aj o utieraní prachu.

17. Kúpte si detektor plynu - takýto detektor vás môže varovať pred unikajúcimi plynmi a výparmi, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé a inak si ich únik neuvedomíte.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist