InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Aký je zdravý srdcový tep? Aký by ste mali mať pri cvičení?

08. marca 2019
Aký je zdravý srdcový tep? Aký by ste mali mať pri cvičení?
V móde sú rôzne fitness náramky, ktoré robia skvelú prácu v tom, že vám poskytujú informácie o počte prejdených krokov, spálených kalórií či o srdcovom tepe. A práve na ten sa dnes zameriame, aby ste zo sledovania tohto údaju mohli niečo aj získať.

Meracie zariadenie môžete využiť aj v čase, keď necvičíte. A práve vtedy by ste si mali odmerať, aký máte pokojový tep. Zdravá hodnota sa pohybuje medzi 60 až 100 údermi za minútu. Ak ste v skvelej kondícii, môže vám klesnúť aj pod 60.

Veľký rozsah týchto čísel je inak podmienený práve tým, ako na tom kondične ste a aký máte vek. Cez deň sa navyše číslo mení, ovplyvňuje ho kvalita spánku či stres.

Článok pokračuje pod reklamou


Problémom je vyšší tep, pri ktorom srdce musí pracovať usilovnejšie. Mohol by byť príznakom stresu, ale aj infekcie či arytmie. Ak vás trápi dlhodobo, nemôžete situáciu podceňovať a musíte navštíviť doktora.

Ak máte zrazu veľmi vysoký tep, potíte sa, strácate dych a začínate cítiť tupú bolesť na hrudníku, mali by ste volať záchranku. S týmito príznakmi je spojený infarkt.

Samozrejme, nevystrašte sa, ak budete mať srdcový tep zvýšený počas tréningu. Počas zvýšenej fyzickej záťaže môžete mať maximálny tep až na hodnote, ktorú dostanete, ak od 220 odpočítate svoj vek.

Na základe tohto môžete vypočítať aj to, aký je pre vás ideálny tep počas cvičenia.

Ak chcete cvičiť v ľahkej intenzite, potom by ste mali cieliť za 50 % tohto maximálneho tepu. Ak chcete cvičiť v miernej intenzite, je to 50 - 70 %, vo vysokej intenzite (napr. cvičenie HIIT) až 85 %.

Cvičenie je inak aj výborný nástroj k tomu, aby ste si znížili pokojový srdcový tep. Ako sme už spomenuli, ľudia v lepšej kondícii ho majú nižší. Srdce tak zaťažujú menej. Aj preto je dožité pravidelne cvičiť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist