Dnes sa zameriame práve na šesť z nich. Zaraďte ich do stravy a budete čerpať výhody z dostatku vlákniny. Tými nie sú len lepšie tráviace pochody, ale aj lepšia kontrola hladinu cukru v krvi, kontrola telesnej hmotnosti a znižovanie zlého cholesterolu.
1. Sušené slivky
Slivky sú chutné a sušené mnohým dokonca chutia ešte viac. A takéto chutné ovocie je aj bohatým zdrojom vlákniny – šálka sušených sliviek obsahuje zhruba 12 gramov vlákniny. Tiež sú však bohaté na antioxidanty a pomáhajú lepšie absorbovať železo. Výhodou je aj to, že sa ľahko skladujú, môžete ich nosiť so sebou všade a maškrtiť si počas dňa.2. Fazuľa
Táto voľba by nemala byť až takým veľkým prekvapením. Bez ohľadu na druh fazule, obsahuje komplexné sacharidy, veľa bielkovín, draslíka, železa a vlákniny. V jednej šálke nájdete takmer 20 gramov vlákniny. Navyše, z fazule sa dá urobiť veľa pokrmov, ktoré sú vhodné aj pri chudnutí. V správnej kombinácii s obilninami a zeleninou je tiež vhodnou náhradou mäsa u vegeteriánov.3. Lúpaný hrášok
Mnoho ľudí pred fazuľou uprednostní hrach. Lúpaný hrášok je pritom výbornou alternatívou. Obsahuje totiž podobný profil makroživín a je bohatý na obsah mangánu, kyseliny listovej, draslíka, fosforu, vitamínov skupiny B a množstvom iných dôležitých živín. Veľmi sa hodí do polievok a jeho príprava i skladovanie je veľmi jednoduché. A čo vláknina? Jedna šálka jej obsahuje asi 16 gramov. V rovnakom množstve sú zastúpené aj bielkoviny.4. Kokosová múčka
Múka sa automaticky spája s niečím zlým. No nie všetka múka je rovnaká. Jednou z tých najpozitívnejších je aj kokosový múčka, ktoré obsahuje až 24 gramov vlákniny v štvrtine šálky. Jej rovnaké množstvo obsahuje aj 6 gramov zdravých tukov a 8 gramov bielkovín. Pre tých, ktorí sú na nízko sacharidovej diéte, ide o ideálny zdroj vlákniny. Navyše má veľmi dobrú chuť, a tak sa môže využiť aj pri pečení či ochucovaní zdravých dobrôt.5. Artičoky
Množstvo ľudí sa len zriedka stretáva s artičokami. Neuveríte však, aké zdravotné výhody so sebou prinášajú. Pri tak malom množstve kalórií nájdete len veľmi ťažko zdroj, ktorý ma viac vlákniny a živín. Jeden kus uvarenej alebo dusenej artičoky obsahuje len 64 kalórií, ale má až 10 gramov bielkovín, množstvo vitamínov a minerálov. Unikátna chuť artičok navyše môže byť vítaným spestrením vašej diéty.6. Hruška
To najlepšie na koniec. Kto by nemal rád chuť čerstvej hrušky? Napriek tomu, že je taká chutná, často býva v zdravej výžive prehliadaná. Väčšinou je v tieni jablka či pomaranča, no z pohľadu nutričných výhod je veľmi podobná jablkám. Oproti ním obsahuje dokonca o trochu viac vlákniny, asi 6 gramov na kus. Tiež obsahuje decentné množstvo vitamínu C a draslíka. Okrem toho však obsahuje aj iné látky, ktoré pôsobia protizápalovo a podporujú imunitu. Jedinou nevýhodou môže byť ich kratšia životnosť.Letný režim, pôvodne z 18.6.2013.
Čítať ďalší článok:
Tréning predlaktí – priblížte sa Pepkovi námorníkovi