InstagramFacebookYoutube
Výživa

Prehliadané, ale chutné zdroje vlákniny

12. augusta 2016
Prehliadané, ale chutné zdroje vlákniny
Ak nemáte dostatok vlákniny, snažíte sa siahnuť na jej najzaužívanejšie zdroje – zrná, semená, jablká, banány, zemiaky či brokolicu. Existuje však niekoľko veľmi dobrých zdrojov vlákniny, ktoré sú prehliadané, a pritom so sebou prinášajú aj iné výhody, vrátane dobrej chute.

Dnes sa zameriame práve na šesť z nich. Zaraďte ich do stravy a budete čerpať výhody z dostatku vlákniny. Tými nie sú len lepšie tráviace pochody, ale aj lepšia kontrola hladinu cukru v krvi, kontrola telesnej hmotnosti a znižovanie zlého cholesterolu.

1. Sušené slivky

Slivky sú chutné a sušené mnohým dokonca chutia ešte viac. A takéto chutné ovocie je aj bohatým zdrojom vlákniny – šálka sušených sliviek obsahuje zhruba 12 gramov vlákniny. Tiež sú však bohaté na antioxidanty a pomáhajú lepšie absorbovať železo. Výhodou je aj to, že sa ľahko skladujú, môžete ich nosiť so sebou všade a maškrtiť si počas dňa.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Fazuľa

Táto voľba by nemala byť až takým veľkým prekvapením. Bez ohľadu na druh fazule, obsahuje komplexné sacharidy, veľa bielkovín, draslíka, železa a vlákniny. V jednej šálke nájdete takmer 20 gramov vlákniny. Navyše, z fazule sa dá urobiť veľa pokrmov, ktoré sú vhodné aj pri chudnutí. V správnej kombinácii s obilninami a zeleninou je tiež vhodnou náhradou mäsa u vegeteriánov.

3. Lúpaný hrášok

Mnoho ľudí pred fazuľou uprednostní hrach. Lúpaný hrášok je pritom výbornou alternatívou. Obsahuje totiž podobný profil makroživín a je bohatý na obsah mangánu, kyseliny listovej, draslíka, fosforu, vitamínov skupiny B a množstvom iných dôležitých živín. Veľmi sa hodí do polievok a jeho príprava i skladovanie je veľmi jednoduché. A čo vláknina? Jedna šálka jej obsahuje asi 16 gramov. V rovnakom množstve sú zastúpené aj bielkoviny.

4. Kokosová múčka

Múka sa automaticky spája s niečím zlým. No nie všetka múka je rovnaká. Jednou z tých najpozitívnejších je aj kokosový múčka, ktoré obsahuje až 24 gramov vlákniny v štvrtine šálky. Jej rovnaké množstvo obsahuje aj 6 gramov zdravých tukov a 8 gramov bielkovín. Pre tých, ktorí sú na nízko sacharidovej diéte, ide o ideálny zdroj vlákniny. Navyše má veľmi dobrú chuť, a tak sa môže využiť aj pri pečení či ochucovaní zdravých dobrôt.

5. Artičoky

Množstvo ľudí sa len zriedka stretáva s artičokami. Neuveríte však, aké zdravotné výhody so sebou prinášajú. Pri tak malom množstve kalórií nájdete len veľmi ťažko zdroj, ktorý ma viac vlákniny a živín. Jeden kus uvarenej alebo dusenej artičoky obsahuje len 64 kalórií, ale má až 10 gramov bielkovín, množstvo vitamínov a minerálov. Unikátna chuť artičok navyše môže byť vítaným spestrením vašej diéty.

6. Hruška

To najlepšie na koniec. Kto by nemal rád chuť čerstvej hrušky? Napriek tomu, že je taká chutná, často býva v zdravej výžive prehliadaná. Väčšinou je v tieni jablka či pomaranča, no z pohľadu nutričných výhod je veľmi podobná jablkám. Oproti ním obsahuje dokonca o trochu viac vlákniny, asi 6 gramov na kus. Tiež obsahuje decentné množstvo vitamínu C a draslíka. Okrem toho však obsahuje aj iné látky, ktoré pôsobia protizápalovo a podporujú imunitu. Jedinou nevýhodou môže byť ich kratšia životnosť.

Letný režim, pôvodne z 18.6.2013.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2025 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist