InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako zostať v bezpečí, ak behávate osamote?

24. júna 2019
Ako zostať v bezpečí, ak behávate osamote?
Našťastie nežijeme v krajine, kde by sme sa museli o svoj život obávať vždy, keď vyjdeme osamote von. Ak však behávate sami v oblastiach, kde nie je dostatok iných ľudí, mali by ste si dávať pozor. Prinášame vám tipy, ako zvýšiť svoju osobnú bezpečnosť.

Bezpečnostné riziko je vyššie u žien, ktoré behávajú samé, ale problémom sa nemusia vyhnúť ani muži. Preto nie je dobré ignorovať preventívne opatrenia, ako sú tieto:

1. Pred behom si urobte prieskum
Ešte predtým, ako na danú trasu vybehnete, by ste ju mali dobre poznať. Mali by ste vedieť, či tam hrozí nejaké nebezpečenstvo zo strany ľudí alebo zvierat. Mali by ste mať predstavu o tom, kade by ste mohli prípadným útočníkom uniknúť, kde sa skryť. Ak ide o nebezpečné územie, pochopiteľne, mali by ste sa mu vyhnúť.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Hudbu počúvajte po tichu alebo vôbec
Ak musíte pri behu počúvať hudbu, tak si ju udržujte na takej hlasitosti, aby ste vedeli vnímať, čo sa deje okolo vás. Ak je príliš hlučná, neviete, čo sa deje za vami, resp. mimo váš dohľad. Rizikom nie sú len ľudia či zvieratá, ale aj doprava. Prípadne, môžete mať slúchadlo len v jednom uchu.

3. Dajte o sebe vedieť
Pred behom dajte niekomu vedieť o tom, že idete behať a kam idete behať. Tiež môžete využiť aplikácie, ktoré váš pohyb monitorujú a zdieľajú vašu pozíciu s rodinou alebo priateľmi. V prípade nebezpečenstva majú niektoré aplikácie k dispozícii aj funkciu „panic button“, ktorá avizuje, že máte problém. V prípade nebezpečenstva sa vyplatí aj píšťalka a hlasné kričanie o pomoc. Tiež by ste mali pri sebe mať informácie, ktoré majú kontaktné informácie v prípade pohotovosti.

4. Nezabudnite na reflexné prvky
Ak behávate po tme alebo v šere, mali by ste mať na sebe výrazné oblečenie, aby vás videli prípadní účastníci dopravnej prevádzky. Samozrejmosťou v tme by mali byť aj reflexné prvky a ideálne aj blikajúce svetlo. Lampa na hlave vám zároveň pomôže vidieť prípadné nebezpečenstvo pred vami.

5. Noste so sebou obranný sprej
Nič nepokazíte tým, ak sa pripravíte na najhoršie a zakúpite si ochranný sprej, tzv. kaser. V prípade ataku zo strany človeka alebo zvieraťa je veľmi účinným nástrojom ochrany, ktorého používania zvládnu aj ženy.

6. Radšej zostaňte v zaľudnených oblastiach
Prekonajte svoju hanblivosť a radšej behajte v oblastiach, kde je viacero ľudí. Môže ísť o park alebo val popri rieke, kde sa ľudia prechádzajú, kde venčia psov a kde tiež behávajú. Keď sa niečo stane, či už aj zo zdravotného hľadiska, bude vám mať kto pomôcť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist