V tomto článku sa pozrieme na desať jedál, ktoré nemusíte za každú cenu vo svojej strave vynechávať. Okrem toho, že ich zlý vplyv nie je taký veľký, ako sa možno bojíte, môžu byť pre vašu diétu aj želaným prínosom:
Červené mäso – nie je bezchybné, ale nemusíte sa mu vyhýbať úplne. Často sa spája so zvýšením rizík srdcovocievnych ochorení, no to závisí najmä od spracovania a množstva sodíka, ktoré sa do neho pridáva. Inak ide o výborný zdroj bielkovín, železa a vitamínu B12. Buďte vyberaví a jedzte ho v miere.
Biele pečivo – typicky nemá žiadne nutričné prínosy, no jeho príjem nie je až taká katastrofa, ak to s ním nepreženiete. Zároveň, poľahky si ho môžete upiecť doma, vďaka čomu sa nebudete musieť obávať ani konzervačných látok, ktoré predlžujú trvanlivosť.
Pizza – nie je pizza ako pizza. Nemusí byť plná tukov a kalórií. Vytvorte si vlastnú pizzu s tenkým cestom, dajte si na ňu veľa zeleniny, rajčiny a nízkotučný syr a môžete získať cenné vitamíny a minerály.
Zemiaky – ak sa snažíte obmedzovať príjem sacharidov, nemusíte sa vzdávať zemiakov. Obsahujú vitamíny B, vitamín C, draslík, horčík a celkom slušná dávku vlákniny. Len pri ich príprave obmedzte tuky na minimum.
Pukance – obsahujú prekvapivú dávku vlákniny, pričom poslúžia ako výborný pokrm medzi hlavnými jedlami. Oproti krekrom a chipsom sú omnoho menej kalorickou voľbou, ak sa budete držať ich základnej prípravy s olejom a soľou.
Arašidové maslo – obsahuje veľa kalórií, no to neznamená, že by ste sa mu museli vyhýbať. Jedzte ho s mierou a vyberajte si také produkty, ktoré nie sú plné hydrogenovaných olejov a cukru.
Plnotučný jogurt – to, že je niečo nízkotučné, automaticky neznamená, že je to lepšie ako plnotučné. Pravdou je to aj pri jogurtoch. Plnotučný biely jogurt obsahuje veľa vápnika a bielkovín. Nemá taký negatívny vplyv na inzulínovú senzitivitu, tlak krvi či lipidy v krvi, pričom by mohol znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.
Čokoláda – tmavá čokoláda s obsahom kakaa 70 a viac percent má antioxidačné i protizápalové účinky, a znižuje aj hladinu cholesterolu.
Vaječné žĺtka – nemusíte vynechávať z vajíčok žĺtka a to ani vtedy, ak chudnete. Je výborným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, pričom nie je zlé pre náš cholesterol tak, ako sa povráva.
Lepok – ak nemáte na lepok alergiu, nemusíte sa ho vo svojej strave vzdávať. Môže byť súčasťou zdravej stravy a dokonca by ste mohli prijímať menej prídavných látok, ktoré často obsahujú bezlepkové produkty.
Čítať ďalší článok:
Tri hlavné dôvody, prečo vám nerastú lýtkové svaly Zdieľať na Facebooku