InstagramFacebookYoutube
Tréning

Prečo je dôležité trénovať ramená a na ktoré cviky vsadiť?

25. marca 2024
Prečo je dôležité trénovať ramená a na ktoré cviky vsadiť?
Vaše ramená sa sekundárne zapájajú do cvičenia mnohých cvikov určených na iné partie, či už sú súčasťou tréningových splitov alebo tréningu celého tela. To však neznamená, že by ste ich nemali precvičovať aj priamo.

Ramená využijete pri tréningu hrudník i chrbta. Zapájajú sa do cvičenia aj pri mnohých cvikoch zameraných na tricepsy, bicepsy či dokonca stred tela. Ich rozvoju je dôležité venovať pozornosť aj z dôvodov nesúvisiacich s estetikou. Prečo je dôležitý?

Znižuje riziko zranení – ramenný kĺb je jedným z najkomplexnejších a najpohyblivejších kĺbov v tele, vďaka čomu je aj náchylnejší na zranenia. Silné svaly v jeho oblasti ho pomáhajú stabilizovať, čím znižujú riziko vykĺbenia, natiahnutia či poškodenia rotátorovej manžety.

Článok pokračuje pod reklamou


Podporuje športovú výkonnosť – rozvinuté ramená nie sú dôležité len pre kulturistov. Ich sila priamo vplýva na mobilitu a výkonnosť hornej časti tela pri najrôznejších športoch, či už kolektívnych (basketbal, volejbal, hádzaná a pod.) alebo individuálnych (plávanie, tenis, kanoistika a pod.). V rámci prevencie zranení ju uvítajú najmä hráči ľadového hokeja, rugby, amerického futbalu a hráči iných kontaktných športov.

Pomáha pri bežných činnostiach v živote – silné ramená vám pomôžu aj v bežnom živote s pohybom, ktorý si vyžaduje dvíhanie vecí zo zeme alebo nad hlavu, ako je vykladanie nákupu, nosenie tašiek, sťahovanie nábytku či hranie sa s deťmi.

Zlepšuje držanie tela – mnoho ľudí trápia zaguľatené ramená a predsunutá hlava. Dobre vybalansovaný tréning ramien dokáže kompenzovať faktory, ktoré k tomu vedú, najčastejšie sedenie za počítačom.

Na ktoré cviky vsadiť?

Ak by ste si mali vyberať len jeden cvik, mnoho cvičencov by si vybralo klasické tlaky nad hlavu, či už s využitím veľkej činky alebo jednoručky. Áno, je to dobrá možnosť pre budovanie silných a veľkých ramien, no je aj lepšia – Arnoldove tlaky, ktoré precvičia všetky tri hlavy ramien.

Po bežných tlakov by ste mali venovať pozornosť zapažovaniu, ktoré sa zameriava na podceňovanú zadnú časť ramien. Vhodnou alternatívou je tzv. face pull, ktorý zlepšuje aj stabilitu ramien. Z izolovaných cvikov sú vhodné upažovanie v stoji a predpažovania. Nemožno však prehliadať ani rozvoj trapézov, na ktorých cvičenie sa hodí krčenie ramien.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist