InstagramFacebookYoutube
Výživa

Nebojte sa jesť aj šupku

10. augusta 2018
Nebojte sa jesť aj šupku
Koľkí z vás si pred jedením ošúpanú jablko alebo si radšej kúpia ošúpané mandle? Využívate aj šupu cibule alebo kôru citrusových ovocí? Tí, ktorí sa boja jesť šupku, prichádzajú o mnohé výhody. Aké? Dozviete sa v tomto článku.

Mnoho ľudí o tom ani nerozmýšľa, no rastliny musia bojovať s vplyvmi prostredia. A aby sa chránili, koncentrujú svoje najliečivejšie látky do okrajových častí. A práve preto sú šupky či kôry také prospešné aj pre zdravie ľudí. Nasledujúce štyri jedlá by ste mali konzumovať aj s nimi:

Jablká

V našich pomeroch asi najznámejšie ovocie, o ktorého prospešných účinkoch šupky vieme. V minulosti to síce nebolo až také časté, no v súčasnosti ľudia čoraz viac jedia jablká ošúpané. Dá sa to aj pochopiť, keďže sa boja pesticídov. Ak si ich však dobre umyjete, pokojne môžete zjesť jablko celé. Alebo si zvoľte z radu bio produktov. Šupka jablka má totiž tieto výhody – znižuje zlý cholesterol, redukuje iné krvné tuky, chráni pred srdcovocievnymi ochoreniami, obezitou a cukrovkou. Takisto podporuje činnosť svalov a bráni svalovej atrofii v pokročilom veku.

Článok pokračuje pod reklamou


Citrusové ovocie

Kôra citrusových plodov obsahuje štvornásobne viac vlákniny ako plod samotný. Navyše, štúdia z roku 2003 ukázala, že pomarančová kôra v sebe skrýva prírodné látky, ktoré dokážu bojovať proti rakovine. Ale budete jesť pomaranč aj s kôrou? Postačí, keď si kôru z citrusových ovocí len nastrúhate na dezerty, cestoviny alebo do šalátov. V západnej kuchyni je to bežné už mnoho rokov.

Mandle

Viaceré orechy po ošúpaní prichádzajú o časť svojich výhod a predovšetkým to platí o mandliach. Ich hnedá pokožka podporuje dobré baktérie a pomáha zlepšovať proces trávenia. Takisto v nej nájdete základné flavonoidy, ktoré s vitamínom E poslúžia ako nástroj na znižovanie cholesterolu. Ak ich jete ošúpané, o túto výhodu prídete.

Cibuľa

Dokonca aj cibuľa má prirodzený obal, z ktorého môžete vyťažiť mnoho benefitov. Viaceré výskumy totiž preukázali, že šupka cibule obsahujú silné flavonoidy, ktoré podporujú zdravie a látky a antioxidanty, ktoré majú protizápalové účinky. Ak teda budete nabudúce robiť polievku s cibuľou, nezbavujte ju šupky. Ak ju radi v polievke aj konzumujete, po dovarení ju vytiahnite a šupky sa zbavte. Časť z prospešných látok bude zachovaná.

Letný režim, pôvodne z : 22.10.2013.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist