InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Vlani prehlbovali Heath a Lewis svoje historické postavenie

13. septembra 2018

Už len pár dní nás delí od kulturistického sviatku, ktorým súťaž Mr. Olympia bezpochyby je. Bola ním aj v minulom roku, v ktorom však nepriniesla žiadne prekvapenie a z triumfov v kulturistických súťažiach sa tešili dlhoroční šampióni. Aký bol celý víkend?

Olympia Weekend 2017 sa konal medzi 14. a 17. septembrom a už po 19-krát bolo jeho dejiskom americké Las Vegas. Prvé súťaže sa uskutočnili v piatok, pričom v dvoch ženských a jednej mužskej disciplíne sme spoznali aj prvých šampiónov.

V bohato zastúpenej disciplíne veteránov Classic Physique, ktorá sa uskutočnila ešte len po druhýkrát v histórii, zažil návrat na súťažnú dráhu niekdajší vynikajúci kulturista Flex Wheeler. Po štrnásťročnej odmlke dosiahol 15. miesto spomedzi 20 pretekárov. Z prvenstva sa tešil Bren Ansley.

Článok pokračuje pod reklamou


Na súťaž v kategórii Fitness prišlo iba 13 pretekárok, no nechýbala Oxana Grišinová, ktorá bola pri absencii Tanju Johnsonovej jasnou favoritkou. Pred súťažou oznámila, že pôjde o jej poslednú Olympiu a rozlúčila sa s ňou na vrchole vďaka štvrtému titulu.

Ženy súťažili aj v kategórii Figure, v ktorej prvenstvo favoritkám vyfúkla Cidney Gillonová. V tejto kategórii malo zastúpenie aj Slovensko. Adela Ondrejovičová však nepokračovala v zostupnej tendencii a po 12. mieste z roku 2016 obsadila 13. priečku. Pri jej prvej účasti v roku 2015 bola na 14. mieste.

Kulturisti absolvovali v piatok semifinále a bolo zrejmé, že aj tento rok to budú mať na víťazstvo najlepšie rozbehnuté Flex Lewis a Phil Heath. Prvý menovaný to mal po piatku prakticky isté. Druhému robili najväčšiu konkurenciu hlavne William Bonac a Mamdouh Elssbiay, ktorý na pódiu potvrdil svoje slová o najlepšej forme kariéry.

V sobotu sa finále uskutočnilo aj v troch „ľahších“ kategóriách. Pri absencii Courtney Kingovej a Ashley Kaltwasserovej bolo jasné, že v bikinách spoznáme novú šampiónku. Nakoniec sa ňou stala Angelica Teixeira.

V ženskej verzii kategórie Physique získala svoj štvrtý titul v kariére Juliana Malacarne, ktorá nemala po odhlásení Shanique Grant žiadnu väčšiu konkurenciu. Aj u mužov pokračoval vo víťaznom ťažení šampión z predošlých troch ročníkov Jeremy Buendia. Sklamaný odchádzal Ryan Terry, ktorý mal ambície ukončiť dominanciu Buendiu a nakoniec skončil až šiesty.

Vrchol priniesli kulturistické kategórie. V nižšej váhovej kategórii do 212 libier sa po šiestykrát po sebe stal víťazom James Lewis. Sobota v tejto kategórii bola vlastne len o tom, kto skončí druhý. Ashmad Ashkanani nakoniec v tomto boji porazil Joseho Raymonda.

Dominancia šampióna pokračovala aj v open kategórii Mr. Olympia, kde už po siedmy raz po sebe dvíhal nad hlavu Sandowovu sošku Phil Heath. „The Gift“ nepustil na trón nikoho od roku 2011 a v počte titulov už vyrovnal zápis kultového Arnolda Schwarzeneggera.

Tak ako naznačil piatok, najväčším konkurentom mu bol Elssbiay, ktorý zažil svoj životný úspech a obsadil druhé miesto. O životnom úspechu mohol hovoriť aj výborne pripravený, no vzrastom menší, Bonac, ktorý skončil tretí a po semifinále bol dokonca bod pred egyptským kulturistom.

Elssbiay, známy aj ako Big Ramy, dokázal oproti piatku ešte svoju formu dotiahnuť, no malé nedostatky z piatku napravil aj Heath, ktorý vďaka veľmi dobrej príprave dostal od rozhodcov perfektné skóre. Bývalý šampión, Dexter Jackson, skončil štvrtý pred Shawnom Rhodenom.

Poradie Mr. Olympia 2017:
1. Phil Heath, 2. Mamdouh Elssbiay, 3. William Bonac, 4. Dexter Jackson, 5. Shawn Rhoden, 6. Roelly Winklaar, 7. Nathan De Asha, 8. Brandon Curry, 9. Joshua Lenartowicz, 10. Cedric McMillan, 11. Lionel Beyeke, 12. Lukáš Osladil, 13. Max Charles, 14. Johnnie Jackson, 15. Gerald Williams.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist