Čo je kokosový cukor?
Kokosový cukor, ktorý sa niekedy nesprávne označuje aj ako palmový, je vyrobený z lepkavého nektáru, ktorý pochádza z kokosového kvetu. Ten sa spracuje zahrievaním, aby sa z neho odstránila voda. Potom sa vysuší a vyrobia sa z toho malé granule.Kokosový cukor je už stáročia populárnym sladidlom v ázijských krajinách, kde má aj svoj pôvod. V ostatných rokoch sa rozšíril na oba smery – východne do Ameriky a západne do Európy. Ľudia, ktorým záleží na zdraví, v ňom nachádzajú alternatívu „bieleho jedu“.
Tento prírodný druh cukru je hnedý a má chuť s nádychom karamelu. Ľahko sa rozpúšťa a výborne sa hodí k sladeniu kávy, čajov či čokolády. Mnohí ho využívajú aj pri pečení koláčov.
Je skutočne lepší ako klasický cukor?
Jedným z dôvodov mimo chute, prečo sa stal kokosový cukor tak populárny, je jeho nutričné zloženie. Má nižší glykemický index ako rafinovaný cukor, a tak sa do krvi cukor uvoľňuje pozvoľna, čo nevytvára také kolísanie energie. Nevedie teda ani tak ľahko k ukladaniu tukov. Navyše je sladší, a tak ho prijmete menej.Za zdravšiu alternatívu je však považovaný za obsah antioxidantov, vitamínov a minerálov, hoci tieto tvrdenia nie sú plnohodnotne podložené. Obsahuje vlákninu, nezaťažuje pankreas a je vhodný aj pre diabetikov.
Radosť z neho majú aj ekológovia, pretože hoci sa jeho predajnosť dramaticky zvýšila, vypestovať vhodnú kokosovú palmu nie je vôbec náročné – potrebuje len málo vody a ide o ľahko obnoviteľný zdroj. Najviac sa pre tieto účely pestujú v Indonézii, Filipínach a Indii, kde poskytujú živobytie mnohým farmárom.
Pokiaľ však ide o obsah kalórií, tak kokosový a bežný cukor sú na tom viac-menej rovnako. Jedna čajová lyžička obsahujú zhruba 15 kalórií. Preto to aj pri jeho využívaní netreba preháňať. Je teda vo všeobecnosti lepšou alternatívou, ale v tomto smere má rovnaké vlastnosti ako bežný cukor. Ak však chcete rafinovaný cukor vylúčiť zo stravy, kokosový cukor je vhodná alternatíva.
Čítať ďalší článok:
Aké výhody majú suplementy užívané počas tréningu? Zdieľať na Facebooku