InstagramFacebookYoutube
Výživa

Je kokosový cukor lepší ako klasický?

02. októbra 2015
Je kokosový cukor lepší ako klasický?
Kokosový cukor je alternatívnym sladidlom, ktoré je charakteristické svojou bohatou chuťou. Mnoho ľudí si ho obľúbilo a firmy s ním prichádzajú na trh s tvrdením, že ide o jedno z najzdravších sladidiel, ktoré sú v súčasnosti dostupné. Je to pravda? Je lepší ako bežný rafinovaný cukor?

Čo je kokosový cukor?

Kokosový cukor, ktorý sa niekedy nesprávne označuje aj ako palmový, je vyrobený z lepkavého nektáru, ktorý pochádza z kokosového kvetu. Ten sa spracuje zahrievaním, aby sa z neho odstránila voda. Potom sa vysuší a vyrobia sa z toho malé granule.

Kokosový cukor je už stáročia populárnym sladidlom v ázijských krajinách, kde má aj svoj pôvod. V ostatných rokoch sa rozšíril na oba smery – východne do Ameriky a západne do Európy. Ľudia, ktorým záleží na zdraví, v ňom nachádzajú alternatívu „bieleho jedu“.

Článok pokračuje pod reklamou


Tento prírodný druh cukru je hnedý a má chuť s nádychom karamelu. Ľahko sa rozpúšťa a výborne sa hodí k sladeniu kávy, čajov či čokolády. Mnohí ho využívajú aj pri pečení koláčov.

Je skutočne lepší ako klasický cukor?

Jedným z dôvodov mimo chute, prečo sa stal kokosový cukor tak populárny, je jeho nutričné zloženie. Má nižší glykemický index ako rafinovaný cukor, a tak sa do krvi cukor uvoľňuje pozvoľna, čo nevytvára také kolísanie energie. Nevedie teda ani tak ľahko k ukladaniu tukov. Navyše je sladší, a tak ho prijmete menej.

Za zdravšiu alternatívu je však považovaný za obsah antioxidantov, vitamínov a minerálov, hoci tieto tvrdenia nie sú plnohodnotne podložené. Obsahuje vlákninu, nezaťažuje pankreas a je vhodný aj pre diabetikov.

Radosť z neho majú aj ekológovia, pretože hoci sa jeho predajnosť dramaticky zvýšila, vypestovať vhodnú kokosovú palmu nie je vôbec náročné – potrebuje len málo vody a ide o ľahko obnoviteľný zdroj. Najviac sa pre tieto účely pestujú v Indonézii, Filipínach a Indii, kde poskytujú živobytie mnohým farmárom.

Pokiaľ však ide o obsah kalórií, tak kokosový a bežný cukor sú na tom viac-menej rovnako. Jedna čajová lyžička obsahujú zhruba 15 kalórií. Preto to aj pri jeho využívaní netreba preháňať. Je teda vo všeobecnosti lepšou alternatívou, ale v tomto smere má rovnaké vlastnosti ako bežný cukor. Ak však chcete rafinovaný cukor vylúčiť zo stravy, kokosový cukor je vhodná alternatíva.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist