InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Prečo sú bežci s rastúcim vekom pomalší?

02. augusta 2020
Prečo sú bežci s rastúcim vekom pomalší?
Nie je ničím prekvapujúcim, že mladší bežci sú oproti tým starším rýchlejší. Nie len veda, ale aj skúsenosti jasne ukazujú na to, že čím starší ste, tým pomalšie beháte. Čo presne však stojí za týmto problémom starších bežcov?

Aj keby ste sa akokoľvek snažili, po určitom bode zlomu sa v pokročilom veku nedočkáte pokrokov, ak sa behaniu poctivo venujete od mladosti. Pre niekoho to môže byť frustrujúce, iný to zase berie športovo ako súčasť starnutia.

Nová štúdia sa v tomto roku zamerala presne na problém bežcov po päťdesiatke, ktorých tempo sa citeľne spomaľuje. Nevyhnú sa pritom tomu ani výnimoční a skvelí bežci. O všetkom hovoria svetové rekordy v maratóne.

Článok pokračuje pod reklamou


Mužský svetový rekord v maratóne v súčasnosti činí čas 2:02:57 a dosiahol ho tridsaťročný bežec. Ten bol takmer o hodinu rýchlejší ako jeho starší kolega Ed Whitlock, ktorý vytvoril svetový rekord v kategórii 70- až 75-ročných. Kanaďan neskôr vytvoril aj rekord v kategórii 80- až 85-ročných – 3:15:54. Oproti svojmu predošlému času sa zhoršil o viac ako 20 minút.

Väčšina ľudí tento pokles výkonnosti akceptuje ako prirodzenú súčasť nášho života, no len málokto je ochotný hľadať odpoveď, prečo tomu tak je. Keďže ste sa pri čítaní dostali až sem, vás to zaujíma a teraz sa dôvod dozviete.

Vedci zistili, že za dôvodom poklesu výkonnosti nie je ani tak znížená aeróbna kapacita, ako tvrdili štúdie z minulosti, ale menšia vzdialenosť prejdená jedným vykročením, ktorá sa vekom priebežne znižuje. Prečo? Bežci starší ako 40 rokov pri behaní zapájali významne menej spodnú časť nôh – členky a lýtka. Táto zmena sa pritom stala ešte viac citeľnejšia v 50. rokoch života.

Kým niečo podobné už bolo preukázané pri chôdzi, tam sa ukázalo, že viac roboty prevzali vekom bedrá. Pri behu však neboli bedrá aktívnejšie, a tak jednoducho dochádzalo k spomaleniu behania.

Prečo však za spomalenie môžu práve lýtkové svaly? Podľa vedcov je problém v tom, že práve tieto svaly starnú skôr ako ostatné. Skôr sa ich dotýka starnutie nervovej sústavy a oslabujú sa väzivá v ich okolí. Telo sa teda zrejme v pude sebazáchovy snaží ich využívanie znížiť, aby zabránilo zraneniu.

Vedci tiež odporúčajú, aby sa bežci venovali už v mladšom veku posilňovaniu lýtkových svalov a precvičovaniu flexorov v okolí členkov. Týmto spôsobom zvýšia svoju relatívnu výkonnosť v pokročilom veku, hoci to nič nezmení na tom, že absolútna rýchlosť behu poklesne.

Letný režim, pôvodne z 22.11.2015.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist