Ovocie poskytuje živiny, ktoré sú základom pre udržiavanie vášho tela vo veľmi dobrom stave, čo bolo predložené mnohými štúdiami a potvrdené i praxou. Navyše chutí výborne. Najlepšie je ho jesť ráno alebo ako desiatu dopoludnia, no určite nezaškodí ani v iný čas.
Zdravotné výhody
Strava bohatá na ovocia a zeleninu je nápomocná pri prevencii srdcovocievnych ochorení, vrátane infarktu a mŕtvice. Pred ochoreniami srdca chráni aj vláknina obsiahnutá v ovocí, ktorá navyše bojuje proti obezite a cukrovke typu 2.Štúdie tiež potvrdili, že ak ľudia pravidelne konzumovali ovocie a zeleninu, vyskytovala sa u nich v menšom množstve rakovina. Taktiež sa zvýšila ich imunitná ochrana voči iným ochoreniam a znižovala sa hladina stresu.
Jedenie ovocí, ktoré obsahujú draslík, tiež boli základom pri znižovaní krvného tlaku, ale tiež boli prevenciou voči vzniku obličkových kameňov a napomáhali brániť poklesu hustoty kostí. Ich správne zaradenie do diéty je tiež nápomocné pri znižovaní príjmu kalórií pri chudnutí.
Živiny
Väčšina druhov ovocia má prirodzene nízky obsah tuku, sodíka a kalórií. Žiadne pritom neobsahujú cholesterol. Naopak, ovocie obsahuje veľa živín s pozitívnymi účinkami.Nájdeme v ňom mnoho základných živín, ktoré v modernej dobe v diéte často neprijímame v dostatočnom množstve. Je zdrojom draslíka, vlákniny, vitamínu C a kyseliny listovej.
Diéta bohatá na draslík pomáha udržovať zdravý krvný tlak. Najviac ho nájdeme v banánoch, sušených slovkách, slivkovej šťave, sušených broskyniach a marhuliach, ananásovom melóne a pomarančovej šťave.
Vláknina z ovocia zase pomáha redukovať úroveň cholesterolu v krvi a môže znižovať aj riziká srdcovocievnych ochorení. Je najdôležitejšia pri trávení a pomáha aj pri diétach – zvyšuje pocit sýtosti s menším počtom kalórií. Obsahujú ju aj jablká, hrušky, maliny či avokáda.
Vitamín C je dobro známy. Nesmierne dôležitý je pri raste a regenerácii všetkých telesných vlákien, pomáha liečiť rany a škrabance, udržuje v zdravom stave i zuby a ďasná. Najviac ho nájdete v citrusových plodoch.
Kyselina listová (kyselina folová) je dôležitá pri tvorbe červených krviniek, syntéze DNA, raste tkanív a funkcii buniek. Užitočná je v tehotenstve, kedy znižuje pravdepodobnosť potratu a podporuje zdravý vývin plodu. Najviac ju obsahujú citrusové ovocia a je známa aj ako vitamín B9.
Letný režim, pôvodne z 7.5.2013.
Čítať ďalší článok:
Tréning celého tela alebo tréningový split? Zdieľať na Facebooku