InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning legendy VII. – Tom Platz a jeho preslávené nohy

05. apríla 2017

Tom Platz obsadil v roku 1981 tretie miesto na najprestížnejšej kulturistickej súťaži Mr. Olympia. Napriek tomu, že odvtedy ubehlo niekoľko desaťročí, ešte sa na pódiách neobjavil kulturista, ktorý by ohúril podobným rozvojom nôh.

Platz sa preslávil práve svojimi nohami. Na hornej polovici tela by ste mu našli nedostatky, ale pokiaľ išlo o nohy, bolo to mimoriadne ťažké. Mal ich veľké a na väčšinu súťaži prichádzal svedomito pripravený.

Práve preto sa pozrieme na to, ako víťaz Mr. Universe z roka 1980 trénoval svoje stehná a lýtka. Jeho tréning neobsahoval žiadne netradičné cviky, ale venoval im veľkú pozornosť. Takisto aj intenzite cvičenia bola veľká – ťažké váhy, veľa sérií, veľa opakovaní.

Článok pokračuje pod reklamou


Platzovou filozofiou bolo trénovať tak tvrdo, ako to išlo. Samozrejme, dbal aj na detaily – v negatívnej fáze sa snažil o pomalšie kontrolované pohyby a pred začatím cvičenia nezabúdal na poctivú rozcvičku a strečing.

Tréning nôh, pochopiteľne, začínal najťažším cvikom na stehná – drepmi. Venoval im najviac času a využíval pri nich aj najväčšie váhy. V obľube však mal aj hacken drepy, ktoré robil pred izolovanými cvikmi – predkopávaním a zakopávaním v ľahu. Na záver odcvičil tri varianty výponov pre lýtka.

Tréning nôh Toma Platza
Cvik Série Opakovania
Drepy 8-12 5-20
Hacken drepy 5 10-15
Predkopávanie 5-8 10-15
Zakopávanie 6-10 10-15
Výpony v stoji 3-4 10-15
Výpony v sede 3-4 10-15
Výpony na stroji pre legpress 3-4 10-15



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist