InstagramFacebookYoutube
Výživa

Čo spôsobuje vaše nezadržateľné chúťky na jedlo?

02. mája 2017
Čo spôsobuje vaše nezadržateľné chúťky na jedlo?
Nečakané chúťky, ktoré vás v priebehu dňa zastihnú nepripravených, by vám mohli rozbiť vašu diétu a snahu schudnúť alebo si udržať zdravú hmotnosť. Vedia vás rozhodiť, no často neviete prísť na to, prečo vás postihli.

Odpoveď na to, prečo vás mohla znenazdajky postihnúť veľká chuť do jedla, prinášajú nasledujúce dôvody:

1. Dehydratácia
Ak nepijete dostatok vody, vaše telo môže vysielať do mozgu signály, ktoré sú zle vyhodnotené ako hlad. Vy potom túžite po jedle a neuspokojíte potrebuje po tekutinách. Preto by ste sa mali naučiť piť dostatok vody.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nedostatok určitých živín
Chúťky do jedla spúšťa aj nedostatok určitej živiny, čo sa stáva najmä pri rôznych náročných diétach alebo pri pravidelnej vysoko intenzívnej fyzickej námahe. Ak vám chutí sladké, môže vám chýbať napríklad chróm či fosfor. Chuť na čokoládu spúšťa nedostatok horčíka.

3. Gény
Nemôžete s tým nič urobiť, ale aj gény vplývajú na vašu chuť do jedla. Niektorí ľudia od prirodzenia radi jedia viac a nie všetci ľudia majú rovnaké chute. Niekto je viac na sladké, niekto na slané.

4. Emócie
Svoje emócie však zmeniť môžete. A práve aj tie majú vplyv na to, že vám chudí jesť. Emocionálne jedenie je výsledkom napätia, stresu, sklamania, smútku... Snažíte sa ním zahnať do kúta negatívne emócie, v skutočnosti hladní nie ste. Utešovať by ste sa však mali inak.

5. Hormóny
Chúťky môže spôsobovať aj hormonálna nerovnováha. Vedci to zistili u žien a ich menštruačného cyklu. Chuť na čokoládu sa menila v závislosti od toho, či bola žena pred menštruáciou, počas jej trvania alebo po nej.

6. Zvyky
Zvykom pri chuti do jedla je napríklad konzumácia jedál pri sledovaní televízie. Väčšinou si zo zvyku večer nachystáte pri film slané čipsy, pukance, orechy či tyčinky. Niekto má rád pri televízii zmrzlinu. Niekomu zase po obede chutí niečo sladké. Za to však môžu zvyky, ktoré sa dajú prelomiť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist