InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tipy, ako zefektívniť chudnutie oddychom a regeneráciou

19. júna 2017
Tipy, ako zefektívniť chudnutie oddychom a regeneráciou
Ak chcete schudnúť s dlho trvajúcimi výsledkami, musíte pravidelne cvičiť a adekvátne sa stravovať. Je tu však ešte tretí element, ktorý spaľovanie tukov uľahčuje a ktorý je podceňovaný – oddych.

Ak sa k vášmu telu budete správať dobre, odmení sa vášmu zdraviu i postave. Ak mu neumožnite oddych a dostatočný čas na regeneráciu, potom ovplyvní váš metabolizmu a obmedzí chudnutie. Ak ho však chcete stimulovať, mali by ste uplatniť nasledujúce tipy:

1. Dôkladne sa zahrejte - poriadna rozcvička pred tréningom zahrejete telo a zníži riziko poranenia. Trvať by mala minimálne päť minút a môže zahŕňať aj dynamický strečing. Statický by mal prísť po tréningu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nepreháňajte to s tréningom - ak cvičíte celé telo, nemali by ste ho cvičiť viac ako trikrát týždenne a dávať medzi dve tréningové jednotky aspoň deň voľna. Ak sa venujete intervalovému kardiu, tiež by ste to s ním nemali preháňať a obmedziť ho na dve až tri jednotky týždenne. V týždni by ste mali mať 1 až 2 voľné dni.

3. Chráňte si chodidlá - mnohým zraneniam pri cvičení sa vyhnete vtedy, ak budete mať obutú vhodnú obuv.

4. Dávajte pozor na zranenia - pretrénovanie môže viesť k únave väzív, ktoré sú následne náchylnejšie na zranenia. A zraneniam by ste sa mali vyhnúť, pretože vás dokážu odstaviť od cvičenia aj na niekoľko týždňov, či dokonca mesiacov.

5. Nepodceňujte masáž - masáž dokáže zlepšiť flexibilitu tela, uvoľňuje napätie, znižuje svalovú únavu či opuchy. Masáž penovým valcom je tiež vhodným pomocníkom, ktorý znižuje riziko svalových zranení.

6. Posilnite si stred tela - ak máte dostatočne silný a stabilný stred tela, potom máte aj menej komplikácií, akú sú bolesti krížov či krku, natiahnutia brušného svalstva a podobne. So silnejším stredom tela ste vo všeobecnosti odolnejší.

7. Venujte pozornosť vášmu spánku - väčšina ľudí potrebuje sedem až osem hodín nočného spánku. Ak nebudete dostatočne spávať, vaše telo bude unavené, nebude sa optimálne zotavovať a nebude ani optimálne spaľovať tuky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist