InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Cíťte sa a vyzerajte lepšie: Riešenia troch problémov súvisiacich so starnutím

22. apríla 2018
Cíťte sa a vyzerajte lepšie: Riešenia troch problémov súvisiacich so starnutím
Chcete sa cítiť lepšie a chcete aj lepšie vyzerať po tridsiatke, štyridsiatke či päťdesiatke? Potom dodržujte tri kroky, ktoré vám pomôžu obmedziť prejavy starnutia.

U mužov sa pri starnutí objavujú príznaky, ktoré nechce vidieť ani jeden z nich – strata svalov, strata libida súvisiaca s poklesom testosterónu, starnutie pokožky. Ak chcete vyzerať lepšie, byť silnejší a odolnejší, zoberte si k srdcu riešenia týchto troch hlavných problémov:

1. Problém: Strata svalovej hmoty
V mladosti je budovanie svalov ľahké, no po tridsiatke sa všetko komplikuje. Muži začnú prirodzene strácať svalovú hmotu a to 3 až 5 % za každú dekádu.

Článok pokračuje pod reklamou


Riešením je zvýšenie intenzity cvičenia. Vedci zistili, že muži, ktorí cvičili intenzívnejšie, mali v porovnaní s tými, čo cvičili v miernej intenzite, dlhšie teloméry. Tie sú spojené aj s tým, že čím ich máte dlhšie, tým dlhšie by ste mohli žiť.

2. Problém: Významný pokles testosterénu a rastového hormónu
Rastový hormón a testosterón sú dva hlavné hormóny, ktoré sú zodpovedné za schopnosť naberať svalovú hmotu i za chuť na sex. Podľa mnohých štúdií začína ich úbytok po dosiahnutí tridsiatky. Testosterón klesá ročne v priemere o 1 percento.

Riešením je podporiť si hladinu oboch hormónov. Dá sa to prirodzene aj stravou a zmenou životného štýlu, ale v takomto veku je rýchlejším a pohodlnejším riešením liečba u doktora. Prípadne, exitujú aj voľno predajné lieky a doplnky výživy, ktoré pomáhajú zvýšiť hladinu týchto hormónov. Vždy si však zvážte u takýchto doplnkov ich plusy a mínusy, resp. ich potenciálne riziká.

3. Problém: Zostarnutá pokožka
Urýchliť starnutia vašej pokožky podporí nesprávne stravovanie. Platí to však aj naopak – ak chcete vyzerať mladšie, konzumujte tie správne jedlá. Poškodenia spôsobené voľnými radikálmi dokážu znižovať polyfenoly, ktoré nájdete vo veľkých množstvách napríklad v čerešniach a višniach, jablkách či čučoriedkach. Vo všeobecnosti treba prijímať jedlá, ktoré sú bohaté na vitamíny a antioxidanty, ktoré pomôžu aj vášmu zdraviu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist