„Toto konštatovanie je protichodné k súčasnému vnímaniu toho, že jedenie cukru je zlé pre vaše zdravie,“ povedal vedúci autor štúdie Timothy Fryling pre HealthDay Reporter.
Spomínaný gén dokáže znižovať telesný tuk preto, lebo rovnaká „A“ verzia génu FGF21 tiež vedie k nižšej konzumácii bielkovín a tuku. Tento objav má však aj jednu negatívnu stránku.
„Kým táto verzia tohto génu znižuje telesný tuk, tiež redistribuuje tuk do hornej časti tela, kde predstavuje väčšie riziko spôsobenia škody na zdraví, vrátane zvýšenia krvného tlaku,“ poznamenal Frayling.
Výskumníci študovali údaje od 450 000 ľudí v britskej biobanke, aby zistili spojenie medzi rozdielnymi verziami génu FGF21, diéty, telesného tuku a krvného tlaku. Svoje zistenie publikovali v apríli v žurnále Cell Reports.
Analýza zistila, že „A“ verzia spomínaného génu bola spojená s vyššou konzumáciou sladkého a takisto k vyššou konzumáciou alkoholu, nižším podielom telesného tuku, vyšším krvným tlakom a vyšší pomerom pásu k bedrám.
Táto verzia génu FGF21 je pritom bežná a asi 20 percent obyvateľov Európy má v sebe nanajvýš jej dve kópie. Vedci sa teraz chcú venovať aj podobným štúdiám iných verzií génu, ktoré by mohli odhaliť genetické a biologické príčiny obezity.
Čítať ďalší článok:
Úspech a lepší život: Prehľad článkov, ktoré vám pomôžu rásť (18. týždeň 2018) Zdieľať na Facebooku