InstagramFacebookYoutube
Tréning

Nevyzerajte v posilňovni ako hlupák vďaka týmto šiestim tipom

03. decembra 2018
Nevyzerajte v posilňovni ako hlupák vďaka týmto šiestim tipom
Prelom rokov je známy tým, že dochádza k nárastu ľudí, ktorí chodia do posilňovne po prvýkrát. Najväčšia vlna síce príde až v januári, no už teraz sa môžete pripraviť na svoje fitness začiatky, ak aj vy ešte len plánujete s cvičením začať.

Prinášame vám šesť tipov, ktoré každému začiatočníkovi pomôžu, aby v posilňovni nevyzeral ako hlupák, ktorý absolútne nevie, čo robí. Byť začiatočníkom nie je nič zlé, ale ak chcete vstúpiť do sveta posilňovania správne, mali by ste sa aspoň pokúsiť dodržiavať tieto rady:

1. Vytvorte si plán
Nechodievajte od jedného stroja k druhému bez toho, aby ste mali poňatia o tom, čo vlastne robíte. Vstúpte do posilňovne až vtedy, keď budete poznať váš tréningový plán. Potom sa ho držte. Uľahčí vám to cvičenie a pomôže aj k lepším výsledkom.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Obmedzte tréningový „tím“
Čím viac zelenáčov príde spolu cvičiť, tým je to horšie. Aj keby ste boli tým najrozumnejším z nich, veľmi ľahko sa môžete nechať strhnúť nejakým zlým nápadom. Zoberte si do posilňovne len jedného kamaráta a buďte si vzájomne morálnou podporou.

3. Zbavte sa mobilného telefónu
Mať po ruke mobilný telefón nie je dobré. Môže vás veľmi ľahko rozhodiť, môžete ľahko stratiť koncentráciu. Nechajte si ho doma, v aute, v šatni. Ak máte tréning na internete, ktorý si na ňom chcete pozerať, radšej si ho vytlačte na papier. Inak vás bude mobil rozptyľovať a prípadný telefonát môže rozptyľovať aj ľudí okolo vás.

4. Nechovajte sa ako dieťa
Nehrajte sa s cvičebným náčiním ako s hračkou. Takisto, nenechajte sa oklamať krásnym výzorom nového stroja a zamerajte sa na osvedčené cviky, ako sú drepy, mŕtve ťahy, tlaky s veľkou činkou, tlaky s jednoručkami, príťahy veľkej činky, príťahy jednoručky, príťahy kladky... Ak ste začiatočníkom, mali by ste sa najmä oboznámiť so základnými cvikmi, pri ktorých sa najčastejšie využívajú voľné váhy či vlastné telo a kladka.

5. Nezaťažuje druhých svojím príbehom
Väčšina skúsených cvičencov vám ochotne poradí, ak ich nevyrušíte v strede série. Nemusíte ich však zaťažovať dlhým príbehom o vašom živote. Choďte k veci, nezdržujte seba ani ich. Chcete posúdiť techniku cvičenia? Chcete nejakú radu? Opýtajte sa, ale rešpektujte to, že aj daná osoba chce cvičiť a získať zo svojho tréningu maximum.

6. Naučte sa techniku cvičenia
Nikdy nenechajte vaše ego prevziať kontrolu nad tréningom. Nesnažte sa dvíhať váhy, na ktoré nemáte. Základom je koncentrovať sa na to, aby ste cviky vykonali v korektnej technike. Tieto začiatočnícke týždne by ste mali venovať tomu, aby ste si osvojili správnu techniku vykonávania cvikov. To vám pomôže aj v neskorších štádiách vašej fitness „kariéry“.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist