Výskum vedený doktorkou Juliou Baudryovou z francúzskeho inštitútu Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale prišiel na to, že ľudia často konzumujúci organické jedlá majú nižšie riziko rozvoja rakoviny ako tí, ktorí ich nejedávajú alebo len vzácne.
Do popredia pritom vzišli najmä dva druhy rakoviny – non-Hodgkinov lymfóm a rakoviny prsníka po menopauze.
Výskum využil informácie od 68 946 francúzskych občanov, z ktorých viac ako tri štvrtiny tvorili ženy v strede 40. rokov a staršie. Podľa svojho príjmu organických jedál boli zaradené do štyroch skupín.
Subjekty štúdie boli následne sledované, v priemere na osobu zhruba štyri a pol roka. U týchto jedincov sa nakoniec rozvinulo 1340 rakovinových ochorení, najviac rakoviny prsníka, prostaty, kože, hrubého čreva a non-Hogkinovho lymfómu.
Na základe analýzy sa zistilo, že existuje nepriama úmera medzi počtom prípadov rakoviny a konzumácie organických jedál. Tí, ktorí ich jedávajú často, mali o 25 % nižšie riziko rakoviny. U non-Hogkinovho lymfómu bolo riziko o 73 % nižšie, u rakoviny prsníka o 21 %.
Znížené riziko rozvoja rakoviny mali aj ľudia, ktorí organické jedlá konzumovali občasne.
Výskumníci si to odôvodňujú tým, že ľudia, ktorí jedávajú len neorganické druhy potravín, sú vystavení väčšiemu množstvo kontaminácie. Poukazujú na to, že jedenie organických jedál je vhodnou stratégiou, ako obmedziť riziko rakoviny.
Na tomto predpoklade sa samozrejme ešte musí pracovať. Už aj minulé štúdie však poukázali na výhody organického jedla. Napríklad, jedna preukázala nižší obsah pesticídov v moči u tých ľudí, ktorí vo väčšej miere konzumujú organické jedlá.
Čítať ďalší článok:
Úspech a lepší život: Prehľad článkov, ktoré vám pomôžu rásť (48. týždeň 2018) Zdieľať na Facebooku