InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Pozitívna rovnováha dusíka je dôležitá. Prečo? Čo jej škodí?

22. októbra 2023
Pozitívna rovnováha dusíka je dôležitá. Prečo? Čo jej škodí?
Udržovanie pozitívnej rovnováhy dusíka v tele je dôležité pre udržovanie syntézy bielkovín. Vedie teda k rýchlejšej regenerácii svalov a ich efektívnejšiemu zaceľovaniu. U cvičenca sa to prejaví vyššou výkonnosťou a silu.

Pozitívna rovnováha dusíka je anabolickým stavom vedúcim k rastu svalov. Do tela sa vtedy dostáva viac dusíka, ako sa z neho dostáva preč. Negatívna bilancia je opak – viac dusíka sa stráca ako prijíma, čo vedie k problémom s regeneráciou a budovaním svalov.

Jednoduchým riešením zvýšenia pozitívnej rovnováhy dusíka je zvýšenie príjmu bielkovín. No, existuje niekoľko iných faktor, ktoré by na ňu mohli vplývať negatívne bez toho, aby ste si to uvedomili.

Článok pokračuje pod reklamou


Jason Kelly zo Stack poukázal na štyri z nich:

1. Emočný stres – stres spôsobuje vyplavovanie adrenalínu, norepinefrínu, kortizolu a epinefrínu. Tieto hormóny sú katabolické a spôsobujú negatívnu dusíkovú rovnováhu.

2. Slabá výživa – k negatívnej rovnováhe dusíka vedie v prvom rade nedostatočný príjem bielkovín. Ak chcete budovať svaly, mali by ste ho prijímať 0,8 až 1,5 gramu na kilogram vašej hmotnosti. Dôležité je však prijímať kvalitné bielkoviny, aby vám nechýbali niektoré aminokyseliny.

3. Potreba normalizácie glykogénových zásob – glykogén je dôležitý pre regeneráciu a proteínovú syntézu. Po tréningu alebo intenzívnej fyzickej záťaži sa jeho zásoby vyčerpajú, čo neprospieva ani rovnováhe dusíka. Preto je po skončení tréningu alebo fyzickej záťaže dôležité skonzumovať jednoduché cukry, aby sa zásoby glykogénu doplnili.

4. Pretrénovanie/nedostatok oddychu – tréning spôsobuje mikro poškodenia svalov, ktoré sú dôležité pre ich rast. nadmerný tréning však rozhodí vaše telo, vyčerpá hladinu dusíka a obmedzí proteínovú syntézu. vaše svaly nebudú mať príležitosť obnoviť sa a rásť.

Pre zaistenie pozitívnej dusíkovej bilancie by ste mali 30-45 minút pred tréningom prijať rýchle bielkoviny a sacharidy. Hneď po tréningu by ste to mali urobiť tiež. Pred spaním sa zase hodí využiť pomaly sa tráviace bielkoviny, napríklad kazeín. Mimo výživy je dôležité najmä to, aby ste trénovali rozumne a nie tvrdo. Nemožno podceňovať ani oddych a spánok.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist