InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Je u vás vyššie riziko, že by ste počas tréningu mohli dostať infarkt?

9. 2. 2024
Je u vás vyššie riziko, že by ste počas tréningu mohli dostať infarkt?
Nestáva sa to často, ale stáva. Niektorí ľudia dostanú infarkt počas cvičenia. Pýtate sa, či by sa to nemohlo stať aj vám? Tak na túto otázku odpovedal doktor Michael Daignault pre USA TODAY.

Hlavnou príčinou infarktov je vybudovanie povlaku na vnútorných stenách ciev, ktoré vedú krv do srdca. Tento povlak sa môže roztrhnúť alebo prasknúť a krvná zrazenina sa môže v tom mieste zaseknúť. To môže pripraviť srdce o prísun krvi, čo spôsobí infarkt.

A hoci fyzická aktivita v miernej aktivite, ako je rýchla chôdza, je pre väčšinu ľudí bezpečná, ak žijete sedavým spôsobom života a necvičíte pravidelne, mali by ste byť pred návštevou posilňovne alebo pred intenzívnejším cvičením vo všeobecnosti obozretní.

Článok pokračuje pod reklamou


„Vždy pred začatím akéhokoľvek tréningového programu konzultujte svoj stav s vaším doktorom,“ upozorňuje na prehliadanú radu Daignault.

Vaše riziko infarktu počas cvičenia zvyšuje hypertenzie, resp. vysoký krvný tlak. Mnoho ľudí si pritom neuvedomuje, že tento stav sa týka aj ich. Preto je konzultácia s doktorom taká dôležitá. Zistiť ho však môžete aj sami doma cez tlakomer.

Na budovanie povlaku na stenách ciev vplýva aj zvýšená hladina zlého cholesterolu, pričom ten dobrý môže naopak posilňovať kardiovaskulárne zdravie. Hladinu cholesterolu vám poľahky zistia u doktora krvným odberom.

Vo väčšom riziku sú aj ľudia, ktorí sa vyrovnávajú s cukrovkou. Veľké riziko sa týka aj ľudí s obezitou a metabolickým syndrómom.

Tieto rizikové faktory možno obmedziť lepšími voľbami v životnom štýle (treba obmedziť sedenie a viac sa hýbať, nefajčiť) a strave (treba obmedziť sodík, nasýtené tuky, trans tuky, alkohol, zmenšiť porcie jedál, jesť viac ovocia a zeleniny, ryby, využívať olivový olej). Pomáha k tomu aj liečba pod dohľadom doktorov.

Čo však ovplyvniť nemôžete, sú vek a genetické predpoklady. Riziko infarktu počas intenzívneho cvičenia majú väčšie ľudia v pokročilom veku. Zároveň, pozor by si mali dať pozor aj tí, ktorí majú v rodinnej anamnéze osoby s cukrovkou či hypertenziou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist