InstagramFacebookYoutube
Výživa

10 fascinujúcich faktov, ktoré ste o vajciach nevedeli

18. 6. 2024
10 fascinujúcich faktov, ktoré ste o vajciach nevedeli
Ak sa zameriavate na budovanie sily alebo svalov, je pravdepodobné, že konzumujete vajcia a dosť toho o nich aj viete. Okrem toho, že sú skvelým zdrojom bielkovín, sa s nimi však spájajú aj iné fakty, ktoré poznať nemusíte.

TC Luoma z magazín T Nation poukázal na 10 vecí, ktoré by ste o vajciach mali tiež vedieť:

1. Podporujú testosterón a proteínovú syntézu – zjedenie celého vajcia, vrátane žĺtku, zvýšilo potréningovú proteínovú syntézu o 45 % viac, ako konzumácia len bielka. Okrem toho, vajcia podporujú aj produkciu testosterónu, ktorý je tiež dôležitý pre rast svalov.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nezvyšujú hladinu cholesterolu – ľudia sa vaječných žĺtkov boja z obáv o hladinu cholesterolu. Priemerne veľké vajce ho obsahuje až 187 mg, ale ukázalo sa, že veľmi hladinu cholesterolu v tele neovplyvňuje. Niektoré štúdie ukázali, že ani štyri celé vajcia denne naň nemali vplyv.

3. Tá naťahovacia biela časť nie je počiatok kuriatka – mnoho ľudí si myslí, že ide o embryo kuriatka, ale nie je. Obchody totiž predávajú neoplodnené vajcia. V skutočnosti ide o chalázu, ktorá upevňuje žĺtok o vnútro škrupiny a ktorá je konzumovateľná.

4. Vajcia pri pečení možno nahradiť krvou – ak potrebujete do receptu vajce, ale nemáte ho, môžete ako náhradu využiť bravčovú krv. Jedno veľké vajce nahradí 65 gramov tejto krvi. Má rovnakú kompozíciu proteínov a podobne sa zrazí. Otázkou je, čo budete mať doma pravdepodobnejšie...

5. S alergiou na vajcia si môžete poradiť – alergia na vajcia je celkom bežná u detí, ale môže ovplyvniť aj dospelých. Dá sa však alergickým reakciám zamedziť – ich varením na tvrdo alebo prípravou na panvici tak, že tam nebude ani náznak tekutosti. Tí, čo sú na vajcia supersenzitívni, by sa mali ale poradiť s alergológom.

6. Vajcia sa falšujú – v niektorých krajinách sveta, najmä v Indii, dochádza k falšovaniu vajec. Sú lacnejšie, ale aj menej výživné a potenciálne nezdravé. Vyzerajú však ako pravé. Najčastejšie sa vyrábajú v Číne.

7. Je hlúposťou jesť surové vajcia – surové vajcia obsahujú látku avidín, ktorý sa viaže na biotín, čo vedie k jeho nedostatku v tele. Keďže je avidín proteín, uvarením príde o schopnosť naviazať sa na biotín.

8. Staré vajcia sa nadnášajú – ak sa vajca na vode nadnáša, je už staré. Prečo? Lebo sa v ňom časom vytvorilo toľko vzduchových vačkov, že sa nepotopí.

9. Viete rozoznať uvarené vajce od surového roztočením – roztočte vajce na jeho boku. Ak sa nevie rozbehnúť a hýbe sa pomaly, je surové. Uvarené vajce sa bude poľahky otáčať, pretože z tekutiny vo vnútri vajca sa stala pevná hmota.

10. V niektorých krajinách vajcia do chladničky nepatria – v mnohých krajinách je bežné, že vajcia patria do chladničky. Platí to aj u nás. V mnohých však vajcia nechladia a udržujú ich pri izbovej teplote. Je to preto, lebo v nich povrch vajec nedezinfikujú, ale proti baktériám ich chránia vakcínami.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist