TUNIAK
Tuniak je asi najbežnejším konzervovým zdrojom bielkovín u ľudí, ktorí sa venujú posilňovaniu v našich končinách. Ide o pomerne lacný zdroj, ktorý obsahuje pri 100 gramoch takmer 26 gramov bielkovín. Ak chcete znížiť príjem tukov, voľte skôr tuniaka vo vlastnej šťave.
LOSOS
Losos v konzerve je podstatne lacnejší než čerstvý alebo údený, no na prekvapenie ide aj v tejto podobe o veľmi chutný zdroj bielkovín. V stogramovej porcii ich v ňom nájdete 21 gramov, čo je síce najmenej zo všetkých piatich, no obsahuje z nich najviac omega-3 nasýtených kyselín, ktoré vám môžu pomôcť spáliť nadbytočné tuky.
SARDINKY
Ak si z konzervy vyklopíte na tanier 100 gramov sardiniek, získate z nich takmer 25 gramov bielkovín. Okrem toho však skonzumujete aj mnoho iných živín. Kvalitne je zastúpený vápnik, nechýbajú omega-3 nasýtené kyseliny ani vitamín D, ktorý zvyšuje aj hladinu testosterónu. Dobrou voľbou sú sardinky v olivovom oleji alebo rajčinovej omáčke.
ANČOVIČKY
Tieto drobné striebristé ryby sú lovené prevažne v Stredozemnom mori a okrem výraznej slanej chuti so sebou prinášajú aj prekvapujúco veľa bielkovín. Pri stogramovej porcii ich v nich nájdete až 28 gramov. Okrem toho obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny, selén a niacín. Ich výhodou je aj to, že sa v nich nehromadí toľko toxínov, ako vo väčších rybách. Ak vám prekáža ich slanosť, namočte ich na pol hodinu do vody.
MORČACIE MÄSO
Biele morčacie mäso v konzerve je zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré vo veľkom dopĺňa leucín, čo je esenciálna aminokyselina nápomocná pri budovaní svalovej hmoty. Takisto obsahuje veľa niacín, ktorý rozširuje cievy a prikladá ruku k lepšiemu transportu živín do svalových buniek. A ešte údaj o bielkovinách, v 100 gramoch morčacieho mäsa ich nájdete zhruba 25 gramov.
Letný režim, pôvodne z 13.05.2014.
Čítať ďalší článok:
Spôsobuje rýchle chudnutie stratu svalov? Zdieľať na Facebooku