Tento olej má dlhú tradíciu v stredomorskej diéte a za jeho prospešnými vplyvmi stojí aj početné množstvo výskumov. Olivový olej je dokonca mnohými považovaný za najzdravší olej sveta. Samozrejme, extra panenský v kvalitnej forme. Lacnejšie olivové oleje totiž nemajú taký nutričný profil a obsahujú chemikálie a iné látky, ktoré jeho účinky znižujú.
Aké živiny obsahuje extra panenský olivový olej?
Extra panenský olivový olej obsahuje pomerne veľa živín. V 100 g obsahuje viac ako dve tretiny odporúčanej dennej dávky vitamínov E a K. Samozrejme, obsahuje aj mnoho užitočných mastných kyselín. Z tukov v ňom nájdeme okolo 14 % nasýtených tukov, 73 % mononenasýtených tukov, 10 % omega-6 mastných kyselín a necelé percento omega-3 mastných kyselín.Nie mastné kyseliny sú však tým, čo z olivového oleja robia taký výnimočný tuk. Sú to antioxidaty oleocanthal a oleuripein, ktoré pôsobia proti zápalom a chránia prospešný cholesterol od oxidácie. Tieto látky sú lepšie zastúpené len v kvalitných panenských olejoch.
Olivový olej má antizápalové vlasnosti
Chronické zápaly sú hlavným dôvodom vzniku mnohých ochorení. Tie zahŕňajú srdcovocievne ochorenia, rakovinu, metabolicky syndróm, cukrovku, artritídu, Alzheimerovu chorobu a podobne. A práve olivový olej je dobrou zbraňou v boji proti zápalom.Kyselina olejová a antioxidant oleocanthal majú antizápalové účinky, ktoré sú podložené aj vedeckými experimentmi. Oleaocanthal v 50 ml olivového oleja má rovnaký protizápalový účinok ako 10 % dávky ibuprofenu u dospelých. Pravidelný príjem olivového oleja tak v praxi utlmuje malé chronické zápaly, o ktorých existencii možno ani neviete.
Olivový olej bojuje proti srdcovocievnym ochoreniam
Srdcovocievne ochorenia sú hlavným dôvodom úmrtí na svete. Už je dokázané, že najmenej týchto ochorení majú ľudia v Stredomorí, pre ktorých je príznačná diéta bohatá na zdravé mastné kyseliny a využívanie olivového oleja.Vedci už prišli na to, že panenský olivový olej chráni telo pred týmito ochoreniami viacerými spôsobmi – redukuje zápaly, chráni LDL cholesterol pred poškodením oxidáciou, bráni endotelovej dysfunkcii, predchádza krvným zrazeninám a znižuje krvný tlak.
Olivový olej má aj iné prospešné účinky
Hoci väčšina štúdia skúmala vplyvy olivového oleja na srdcovocievne zdravie, prišlo sa aj na to, že jeho konzumácia je spojená aj s inými zdravotným výhodami. Je prospešný v boji s Alzheimerovou chorobou a dokonca znižuje riziko rakoviny. Možno práve preto je v Stredomorí výskyt týchto ochorení taktiež nižší.Extra panenský olivový olej obsahuje antioxidanty, ktoré bránia voľným radikálom poškodzovať bunky a tým znižujú riziko vzniku rakoviny. V prípade prevencie Alzheimerovej choroby slúžia ako „čistič“ neurónov v mozgu. Tieto účinky však neboli potvrdené u ľudí, ale len u zvierat.
Čítať ďalší článok:
Chudnete? Týmto chybám vo výžive sa určite vyhnite! Zdieľať na Facebooku